1/2 килограм смляно месо (говеждо или телешко)
10-12 печени червени пиперки, обелени (може и от буркан)
1 малък морков, настърган
1 малка глава кромид лук
3 скилидки чесън
малко накълцан магданоз
1-2 щипки риган
сол и черен пипер
3 яйца
200 мл / 1 чаша заквасена сметана
50 мл / ¼ чаша прясно мляко
пресен копър
Задушете лука, чесъна и моркова в малко зехтин или олио, докато омекнат. Прибавете смляното месо, щипка риган, сол и черен пипер на вкус и гответе на умерен огън за около 20 минути, докато течността се изпари. Добавете нарязания магданоз.
Оставете чушките за 5-10 минути да се отцедят в гевгир. Намазнете тавичката със зехтин, покрийте дъното й с пласт от печените чушки. Отгоре разпределете плънката и покрийте с останалите пиперки.
Разбийте яйцата добре, прибавете сметаната и млякото. Получената заливка изсипете на равномерен пласт върху чушките и поръсете с малко копър.
Изпечете мусаката в предварително загрята фурна, докато заливката стане готова и добие прятен златисто-кафяв цвят.