4 бр. пилешки гърди
300 гр. тиквички
100 гр. моркови
300 гр. картофи
1 глава кромид лук
5-6 скилидки чесън
4 големи домата
100 гр. зелени чушки
1 бр. люта чушка (по желание)
1 връзка копър
1 връзка магданоз
черен пипер на вкус
за заливката:
2 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
2 с.л. брашно
150 - 200 гр. кашкавал
Пилешкото се измива добре и се накълцва на ситно или се смила в машинка за месо (или кухненски робот). Половината мазнина се загрява в дълбок тиган и в нея се запържва нарязаният лук. Щом стане златист, се добавя месото и се овкусява със сол и черен пипер. Запържва се, докато месото смени цвета си и стане почти готово.
През това време зеленчуците се измиват и се нарязват на кубчета (доматите се заделят за по-късно). Чесънът се накълцва на парченца. Всички зеленчуци се запържват в останалата мазнина. Щом поомекнат леко, тиганът се дръпва от огъня и се добавят нарязаните копър и магданоз. Овкусяват се със сол и пипер на вкус.
В голяма тава, предварително намазнена, се редят пластове от зеленчуците и месото до изчерпване на количествата. Най-отгоре се подрежда пласт от нарязаните на кръгчета домати. Мусаката се залива с виното/бирата и се пъха в предварително загрята на 200 градуса фурна. Запича се до готовност. 10-тина минути преди да се извади от фурната, мусаката се залива със смес от разбитите с киселото мляко и брашното яйца, а отгоре се наръсва с настъргания кашкавал. Запича се до готовност.