1 кг тиква
4 с.л. краве масло
150 мл бульон от кубче (телешки, зеленчуков)
сол, млян черен пипер - на вкус
сос Уорчестър - на вкус
150 гр заквасена сметана
2 с.л. обелени тиквени семки
1 глава лук
400 гр наденица
1 с.л. брашно
2 яйца
50 г настърган пармезан (кашкавал)
1 с.л. нарязан на ситно магданоз
Обелете тиквата, почистете вътрешността й от семето и влакната. След това я нарежете на малки кубчета. Сложете да се загреят в дълбок тиган 2 с.л. масло и запържете в тях тиквените кубчета. Долейте бульона и оставете тиквата да се задушава под капак 15-тина минути. Овкусете със сол, черен пипер и сос Уорчестър на вкус. Добавете сметаната, дръпнете от огъня и разбъркайте добре.
Запечете на сух тиган суровото тиквено семе. Нарежете лука и наденицата на малки кубчета, оваляйте наденицата в малко брашно и запържете заедно с лука в останалото масло. Щом се запържат и лукът омекне, дръпнете от огъня.
Докато приготвяте зеленчуците и наденицата, включете фурната да загрява на 180 градуса.В намаслена тавичка изсипете половината тиквена плънка, отгоре разпределете половината от сместа с лук и наденица. Подредете отгоре останалата тиква и останалата запържена наденица. Поръсете със запеченото тиквено семе. От яйцата, пармезана (кашкавала) и подправки на вкус направете заливка. Излейте я върху мусаката и пъхнете във фурната за около 30 минути. Готовата мусака поръсете с нарязан магданоз.