5 бр. печени червени чушки (обелени)
1/3 ч.ч. хлебни трохи
1/3 ч.ч. нарязан праз лук
1/3 ч.ч. зехтин
3/4 ч.ч. счукани орехи
1/2 ч.л. нарязана люта чушка
3 скилидки счукан чесън
1 с.л. лимонов сок
2 ч.л. меласа от нар (по желание)
1/4 ч.л. смлян кимион
Чушките се нарязват на парчета. В блендер се слагат хлебните трохи, добавят се 2 с.л. вода и се разбива на пюре, ако е необходимо се добавя още малко вода. В малък тиган се запържва лука до светло кафяво. Добавя се към хлебното пюре, добавят се чушките, зехтина и се разбива. Добавят се останалите продукти и се разбива отново. Ако е необходимо, се добавя още зехтин. Поднася се с пита-хляб, зеленчуци или кебап.
Махамара е пикантна червена разядка, която може да се сервира топла или студена.