Когато има вкусни ябълки, не бихме могли да не приготвим вкусен ябълков щрудел. Този е извънредно лесен и бърз
Моята леля, която е голям кулинар, обича да приготвя този ябълков щрудел цяла есен, докато нейното семейство толкова се е заситило, че се налага да го раздава на своите съседи.
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница от фините и меките или бутер тесто
2-3 големи ябълки
1 ч.ч.
канела
орехи – по желание (смлени или счукани)
краве масло
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. за заливката
лимонтозу
Приготвяне:
Вариант 1
Измийте и накиснете стафидите в някакъв алкохол, за да се запазят цели – ракия, бренди, коняк, ром, уиски. Измийте, обелете и настържете ябълките. Ако имате повече време, можете да ги накълцате на дребни парченца. Добавете захарта и канелата. Прибавете смлени или счукани орехи. Накрая сложете стафидите. Ако използвате меки кори за баница, разделете ги по 2.
Сипете от готовата плънка и свийте на руло.
Наредете рулата за вашия ябълков щрудел в намаслена тавичка или покрита с хартия за печене.
Когато се изпекат, оставете ги да изстинат. Нарежете с остър нож на парченца и залейте с разтопено краве масло и горещ захарен сироп от вода, захар и 1/3 ч.л. лимонтозу.
Ако използвате бутер тесто, по същия начин постъпете, но трябва да нарежете листа на ленти, да сложите плънка, да свиете на руло и да изпечете. Можете да направите един цял голям щрудел.
Ако ви харесват така хрупкави, не ги заливайте със захарен сироп. Ако искате вашият щрудел с ябълки да бъде сочен, сиропирайте го.
Вариант 2
Приготвяте същата плънка, както във вариант 1.
Започвате да редите в намаслена тавичка, като предварително сте разделили корите за баница на 2, на 3 или на 4 части. Съответно делите и плънката така, че да я наредите между корите, а най-горе да останат само кори.
Режете с остър нож и заливате с разтопено краве масло.
Печете, докато корите придобият златист цвят и хрупкав вид.
След като изстине вашият ябълков щрудел, залейте го с горещ захарен сироп (вода, захар, 1/3 ч.л. лимонтозу).