Мъжът ми донесе месото, аз запретвам ръкавите, да направя любимата му домашна наденица
Кога за последен път сте яли истинска домашна наденица? Повечето хора се впускат в магазините, купуват готови пушени или варени полуготови продукти, без дори да мислят за това, което ядат, и дали има някакво месо в такъв колбас.
Предлагаме ви рецепта за домашна наденица . Нищо повече - просто месо и подправки.
Свински колбас рецепта
СЪСТАВКИ
2 кг свинско месо
20 г сол
15 г морско сол
1 супена лъжица сушен смлян чесън
1 супена лъжица суха аджика (или лют червен пипер, чесън на прах, хрян в равни пропорции)
Прозрачно фолио за печене
ПОДГОТОВКА
Измийте месото и го изсушете с хартиени кърпи.
Нарежете месото на филийки не по-дебели от 1 см, след това го разделете на тънки дълги ленти. С този метод на нарязване колбасът е по-плътен.
Важно е, че по време на раздробяването на месо на температура, суровата плънка за наденицата не трябва да превишава 10.8 градуса. Охлаждаме месото от време на време във фризера. Така ще избегнете изтичане на бульон, когато се формира обвивката по време на печенето, като по този начин запазваме сочността на готовите колбаси.
Поставете месото в подходящ контейнер, добавете към него чесън, сол и подправки, разбъркайте.
Затворете капака и мариновайте в хладилника за 1-1.5 дни.
След това смелете 1/4 от цялото месо в месомелачка. Това се прави така, че в допълнение към големите парчета месо има и малки, които ще запълнят всички кухини във формата и ще направят колбаса още по-плътен и равномерен.
Смесете мляното месо и нарязаното месо добре, така че да се слеят заедно в хомогенна маса.
Разделете мляното месо на 3-4 еднакви части.
Опаковайте всяка бомбичка в прозрачно фолио за печене. Завържете края на едната страна с подходяща връв. От другата страна, завъртете фолиото, за да продължите пълнежа. Свържете и втория край като приключите и готово.
Поставете надениците в хладилника за още един ден.
След един ден извадете колбасите от хладилника и печете във фурна за 2-3 часа при температура от 80 градуса. Идеално е, ако имате термометър със сонда. Температурата, измерена от нея в колбаса, не трябва да надвишава 72 градуса. Това също ще помогне да се избегне изтичане на бульон.
Бързо охладете наденицата от фурната в ледена вода и я поставете в хладилника за 5 часа.
Може да се случи, че по време на печенето част от сока от месото да излезе. Това, разбира се, трябва да се избягва (да охлаждате месото по време на печене и да не превишавате температурата на печене), но ако това се случи, не се безпокойте: няма да развалите колбаса, това просто ще го направи малко по-твърд.
Домашната наденица е готова. Можете да я поднесете на масата или да я поставите във фризера преди празниците.
Бон апетит!