Съпругът ми направо се облизва, когато усети миризмата на този невероятен бекон ! За мариноването е добре да изберете меки, свежи, богати на мазнини ивици месо, като подберете най-апетитните парчета.
За да разберете дали влакната не са мазни, има един прост метод. Прободете бекона с клечка.
Беконът се нарязва на парчета от около 5х5 см. Нарежете скилидки чесън на тънко, смесете ги с сол и черен пипер и намажете всяко парче бекон с тях.
Пригответе саламурата, в която ще се маринова месото. На литър вода сложете 200 грама сол (не трябва да бъде йодирана).
Водата оставете да заври, след това добавете сол, дафинов лист, черен пипер на зърна. Можете да поставите в саламурата люспи лук, така беконът ще има светло кафяв цвят.
Когато саламурата кипне сложете нарязания бекон, изчакайте, докато заври, намалете огъня и оставете да къкри в продължение на 5-10 минути.
Времето зависи от размера на парчетата, колкото по-дебели са, толкова повече време ще е необходимо на свинското месо да се сготви. Извадете и прецедете парчетата и веднага още, докато са горещи, ги поставете в буркан. Бурканът се пълни до ръба.
После се налива охладената саламура, в която предварително се добавя 100 грама водка. Това е соленият разтвор, в който варихте бекона. Затворете с капачка.
Беконът ще бъде готов след две седмици – мазнината има нужда от повече време, за да се накисне в соления разтвор и в ароматните подправки.
Месото може да се съхранява под пластмасов капак или навито на руло.