Комбинацията от ориз, кайма и зеле е любима на хора от различни страни. Най-често я хапваме под формата на сарми, но съществуват много други начини да получите същия вкус, без да си играете толкова много в кухнята.
Рецептата за пълнена зелка , която ви предлагаме днес, е не само вкусна, но и много по-простичка, от класическите сарми, защото няма нужда да пълните и завивате отделни листа.
Мързеливата пълнена зелка на дядо
Продукти:
2 супени лъжици растително масло
1/2 чаша ориз
1 чаша вода
1 глава зеле
500 г кайма
1 морков
1 глава лук
1 чаена лъжичка сол
1/2 черен пипер
1 яйце
За заливката:
1 яйце
200 мл прясно мляко
1/2 чаена лъжичка сол
Щипка смлян пипер
Приготвяне:
Първо пригответе ориза.
Загрейте олиото в тенджера и в него запържете измития ориз.
Налейте вода и подправете със сол.
Гответе на слаб огън, докато водата се изпари.
Отрежете средата на зелето.
Сложете в тенджера, добавете вода и варете 20 минути, докато зелето омекне.
За плънката:
Пригответе 500 грама кайма, настържете в нея морковите и добавете ситно нарязан лук.
Добавете 1 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка черен пипер, сварения ориз и 1 яйце.
Объркайте добре.
Разделете зелето на листа. Отстранете твърдата част на зелевите листа.
Намажете тавата за печене с растително масло.
Разстелете зелеви листа на дъното, така че да излизат и извън стените на тавата.
В средата разпределете половината от плънката с кайма.
Отгоре подредете отново зелеви листа и останалата кайма.
Отново покрийте със зелеви листа и завийте всичко хубаво в зелето.
Заливка:
Разбъркайте 1 яйце, 200 мл прясно мляко, 1/2 чаена лъжичка сол, щипка черен пипер.
Отгоре набодете с остър нож зелето и го залейте със сместа.
Покрийте с влажна хартия за печене и фолио.
Печете 40 минути на 180°C.
След това отстранете фолиото и печете още 20 минути на 200°C.
Поднесете с нарязан пресен копър.
Пожелаваме ви добър апетит! :-)