Лютеницата - вечна класика от бабино време! Та има ли някой, който да не я обича? Особено когато е домашно приготвена и сте сигурни какво точно сте сложили вътре. За съжаление днес почти никой не се наема да прави домашна лютеница - първо е трудоемко и излиза доста нерентабилно, освен ако нямате баба на село, която да ви снабдява с домашна продукция.
Е, с нашата рецепта за мързелива лютеница горното притеснение отпада! Изключително вкусна, лесна, тази печена лютеница е идеалното решение за всеки, който иска да опита да си приготви домашна лютеница:
Мързелива лютеница на фурна
Продукти:
1,5 кг домати
2 кг чушки
1 кг патладжани
половин кг моркови
половин глава чесън
1/3 чаена чаша олио
1,5 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол
1/2 чаена лъжица черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистете всички зеленчуци и ги нарежете на кубчета с приблизително еднакви размери. Обелете и почистете чесъна. В този момент имате два варианта за действие: Ако разполагате с кухненски робот, смелете всички зеленчуци и ги изсипете в голяма и дълбока тава, ако пък нямате под ръка робот, изсипете всички зеленчуци както са нарязани на кубчета в тавата. След като сместа е в тавата, добавете захарта и солта, и разбъркайте.
Загрейте фурната на 200 градуса и сложете тавата. След като съдържанието заври, намалете фурната на 170 градуса и оставете да ври, като периодично разбърквате. Печете докато лютеницата получи желаната от вас гъстота, за което трябва да са необходими около 3-4 часа. Тогава добавяте олиото и черния пипер, разбърквате добре и оставяте във фурната за около 20-тина минути.
След като лютеницата е сварена, идва моментът, в който трябва да я пасирате, освен ако предварително не сте смляли зеленчуците. Пробвайте как е на вкус и ако е необходимо, овкусете според вашите предпочитания. Пълните в бурканчета, които стерилизирайте за около 10 минути.