Какво си представяте, когато чуете думата "торта"? За мен винаги е бил любимият ми десерт с крем на пластове , за приготвянето на които отнема поне няколко часа. Особено ако всеки блат изисква отделно печене. Обичам, когато нещата са прости. Смесете съставките и сте готови! Затова домашната орехова торта наистина ме впечатли. В крайна сметка може да се направи дори без печене.
Най-трудната част е приготвянето на крема . Но всеки може да се справи с това. Необичайните слоеве за торта се състоят само от три съставки : ядки, бисквитки и масло. В резултат само за половин час получавате невероятен десерт с орехово-кремообразен вкус. А шоколадът и бананите са ми приятно допълнение.
Съставки
Орехи 150 гр
Масло 150 гр
Бисквитки 300 гр
Пшенично брашно 50 гр
Тъмен шоколад 150 гр
захар 130 гр
яйце 3 бр.
сметана 300 мл
Мляко 300 мл
ванилова захар 10 гр
банан 4 бр
готвене
Смесете яйцата, захарта, ванилията и брашното, разбийте добре с бъркалка до гладкост. Добавете млякото и сметаната 33%, сложете на среден огън и гответе, докато се сгъсти, като бъркате непрекъснато.
Свалете сметаната от котлона, добавете парченца шоколад и 50 г масло, разбъркайте, за да се разтопи шоколадът. Оставете настрана, докато се охлади напълно. Периодично разбърквайте крема, за да избегнете появата на коричка отгоре.
Запечете ядките в сух тиган, след това поставете в купа на блендер и нарежете. След това разбийте бисквитките на трохи с блендер и разбъркайте с ядките. Разтопете останалото масло и изсипете в сместа. Разбъркайте.
Поставете 22 см. оформящ ринг върху чиния, увит в фолио или хартия за печене. Разделете тестото на 4 части, а сметаната на 3.
Изсипете първия слой трохи, разпределете равномерно по дъното и леко уплътнете с чаша. След това покрийте със сметана, а отгоре сложете резенчета банан. Редувайте блатовете, завършвайки с ядково тесто.
Покрийте тортата със стреч фолио и поставете в хладилник за поне 4 часа, за да стегне. Преди сервиране отстранете ринга и фолиото.
Ядковата торта с шоколадов крем е много нежна. Съветвам ви да не смилате ядките твърде силно, за да станат прекалено едри. По желание можете да украсите десерта с пресни горски плодове . Опитайте да замените бананите със сини сливи за съвсем различен вкус .