Мързеливият козунак триумфира по форумите тази година - всички го направиха вече: само бъркаш, оформяш и печеш:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Мързеливият козунак триумфира по форумите тази година - всички го направиха вече: само бъркаш, оформяш и печеш:
Мързеливият козунак триумфира по форумите тази година - всички го направиха вече: само бъркаш,...
112588
Мързеливият козунак триумфира по форумите тази година - всички го направиха вече: само бъркаш, оформяш и печеш:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Повечето жени имат желание да направят домашен козунак , но ги спира цялата игра с месенето и втасването на тестото. Затова днес ще ви зарадваме с една рецепта за козуначена плитка с орехи и шоколад , която не изисква месене.

Тестото по-скоро се забърква, после отлежава в хладилника и щом се извади, е лесно за работа и оформяне. Ето колко лесно и прятно става всичко:

Козуначена плитка с орехи и какао

Продукти за тестото:

1 кг брашно;

600 мл предварително загрято прясно мляко;

250 гр. захар;

1 голяма опаковка масло;

2 пак.суха мая;

6 жълтъка;

200 гр.стафиди;

1 ч.л.екстракт от ванилия;

1 ч.л.ромова есенция;

портокалова и лимонова кора;

1/2 чаена лъжичка сол.

Продукти за плънката:

6 белтъка;

600 гр.смлени орехи;

4 супени лъжици какао;

200 гр.пудра захар.

Приготвяне:

1. Разтворете маята в топлото мляко, добавете 2 супени лъжици захар. Оставете закваската да почива за около 20 минути. След като шупне добре, добавете останалата захар, ванилията и рома, разтопеното масло и солта.

2. Постепенно добавете пресятото брашно, стафидите и разбъркайте до получаване на хомогенна еластична смес (около 5 минути - може и с миксер с приставки за тесто). Поставете тестото в голяма форма, покрийте с фолио и го оставете в хладилника за една нощ или за 24 часа.

3. Извадете тестото от хладилника 30-50 минути преди печенето.

Как да приготвите пълнежа:

1. Разбийте белтъците (без захар и други добавки), докато получите пухкава маса. Прибавете смлените ядки, какаото и пудрата захар.

2. Разделете тестото на четири равни части. Добре намажете формите за печене с масло, разточете две от парчета тесто във формата на правоъгълници и ги намажете с половината от сместа за плънката. Всяко парче тесто навийте на руло и след това ги преплетете едно с друго.

3. Добре прищипете краищата, за да не изтече плънката, след което ги намажете с разтопено масло. Направете същото с останалите парчета тесто и останалата плънка. Накрая намажете козунаците със смес от жълтък и 2 супени лъжици мляко.

4. Оставете козунаците да почиват за един час на топло, докато втасат двойно. След това ги намажете отново с разбит жълтък и мляко, поръсете със захар и изпечете за 40-45 минути при температура от 170 градуса. Проверете готовността с клечка за зъби. Jemchyjinka.ru Источник: https://jemchyjinka.ru/2019/04/11/kulich-s-orehami-i-kakao-ne-trebuyushhij-zamesa/?fbclid=IwAR1fkVuPoarFTf8qXTidUIXTYQoeYoHFGjt_LM_h82CgGi6ftBbp_RJZSk0

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft