Едва ли има нашенец, който не обича този вкусен зеленчук.
Има много видове рецепти с него – постно зеле, зеле на фурна, пиле със зеле, свински ребра със зеле и дори боб със зеле.
То е засищащо, евтино и полезно – какъв по-подходящ зеленчук за застудяващия сезон.
Предлагаме ви да си приготвите „мързеливо“ зеле в гювече и да се насладите на този чудесен вкус!
Ето и продуктите за тази вкусотия:
1 средно голяма зелка
2 с. л.
500 г кайма
1 кубче бульон
1 с. л. сушена чубрица
5-6 стръка магданоз
150 г доматено пюре (може и повече)
1 к. ч. ориз
1. Нарежете зелето на ивици, сложете го в гювечето, сипете 1 ч.л. сол и го намачкайте с ръка.сол на вкус
червен пипер на вкус
2. На котлона в тиган със загрятото олио запържете каймата и добавете подправките, доматеното пюре и ориза.
3. Прибавете каймата при зелето и разбъркайте. Сипете вода да покрие.
4. Печете във фурната 30 минути на максимална температура и после още 2 часа на температура 150 градуса.
5. В последните 20 минути махнете капака и увеличете температурата, за да се запече отгоре.
Трик: Ако трябва, долейте вода и разбъркайте.
Ако сте почитатели на зелето, гарантирано е, че вкусът на това ястие ще ви хареса.
Голям плюс е, че не е нужно да сте големи кулинари, приготвя се лесно и с малко продукти.
„Мързеливото“ зеле в гювече е чудесна вкусотия и рецептата не бива да се подминава. Да ви е сладко, мили хора, и наздраве! Ако рецептата ви допада, моля, споделете я с приятелите си.