150 гр. захар
100 гр. масло или маргарин
2 ч.л. ванилова захар
2 яйца
200 мл кисело мляко или заквасена сметана
2 супени лъжици какао
200-250 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер (или 1 ч.л. сода за хляб)
Глазура:
50 гр. масло
3 супени лъжици прясно мляко
3 супени лъжици захар
3 супени лъжици какао
Разбийте маслото със захар и ваниловата захар.
Добавете яйцата и разбъркайте.
Добавете киселото мляко и разбъркайте отново.
Постепенно добавете бакпулвера, смесен с брашното, като бъркате непрекъснато, докато се получи не много гъсто тесто.
Тестото се разделя на две части, като в едната се добавя какаото и се разбърква добре.
В намазнена форма за мъфини сложете по 1-2 с.л. тъмно тесто във всяко гнездо.
Върху тъмното тестото сложете по 1-2 с.л. от светлото тесто.
Отгоре отново поставете малко от тъмното тесто.
По този начин запълнете гнездата до 2/3 от височината им.
Поставете формата в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Печете в продължение на 25-30 минути.
За глазурата смесете маслото, млякото, захарта и какаото.
Оставете сместа да заври и варете в продължение на 1 минута, след което свалете от огъня и охладете.
Поохладените мъфини залейте с охладената глазура.