Както годината подлежи на своите сезони, а те от своя страна на месеците, така и храните са подчинени на определени периоди. За това е много важно да консумираме храни според сезона, с оглед на това да получим тяхната пълна хранителна стойност и вкус.
Всички най-здравословни храни в света са сезонните.
Foodpanda представя изследване, проведено през 1997 г. от Министерството на земеделието, рибарството и храните в Лондон, Англия. То установява значими разлики в хранителното съдържание на пастьоризирано мляко през лятото спрямо зимата.
Йодът е много по-висок през зимата, а бета-каротинът - през лятото. Тези разлики в състава на млякото се дължат преди всичко на различията в храненето на кравите през двата сезона. По същия начин учените в Япония са намерили разлики в съдържанието на витамин C на спанак, събран през лятото, спрямо зимата.
В различни части на света, и дори в различните региони на една държава, сезонните менюта могат да се различават.
През пролетните месеци се фокусирайте върху зеленчуците и зелените храни - швейцарско къдраво зеле, спанак, маруля, пресен магданоз и босилек. През летните месеци се придържайте към плодовете - ягоди, ябълки, круши, сливи, зеленчуци като броколи, карфиол и царевица; и подправки като мента и кориандър.
През есенните месеци, включете в менюто си по-много моркови, сладки картофи, лук и чесън, както и подправки като джинджифил , пипер и синапено семе. През зимните месеци наблягайте на животинската храна - риба, пилешко, говеждо и агнешко месо; зеленчуци - картофи, лук и чесън.