За нас сезонът на пролетта е красиво и изобилно време за приготвяне на билкови лекарства. Билковите оцети са едно от любимите ни неща, които да направим по това време на годината и са се превърнали в истински основен продукт в нашата кухня.
Насочете се към природата и със сигурност ще намерите много диви билки, които можете да върнете в кухнята. Често можем да бъдем привлечени да повярваме, че здравето трябва да идва от скъпи суперхрани или добавки, но тези диви билки имат много лечебни свойства и са напълно свободни да се хранят (или могат лесно да се отглеждат у дома).
Преди да преминем към рецептата с оцета от коприва, глухарче и други билки, нека ви предложим отварата срещу косопад и пърхот, която наистина действа:
Нужни съставки:
- коприва - 2 шепи листа (пресни или сушени)
- корени от коприва - 1 шепа (пресни или сушени)
- ябълков оцет - ½ ч.ч. домашен
- вода - 9 ч.ч.
- етерично масло - по желание
Приготвяне:
1. В голяма тенджера кипваме водата и сипваме да се варят листата и корените от коприва за 20 минути.
2. После добавяме половин чаена чаша домашен ябълков оцет и варим още 5 минути.
3. Готовата отвара съхраняваме в стъклени бутилки на тъмно и хладно място. Сипваме си в спрей шишенце – пръскало и пръскаме в корените на косата по 2 пъти на ден (например сутрин и вечер), втривайки с масажиращи движения.
4. По желание към тоника за коса може да се добавят няколко капки от любимо етерично масло за подобряване на аромата (например лимонова трева, гераниум или др.).
С тази рецепта за тоник от коприва и оцет ще предотвратите косопада, укрепвайки корените на косата и стимулирайки растежа на косата.
Въпреки че този оцет е богат на хранителни вещества, основната причина да го правим отново и отново е, че има толкова приятен вкус. Невероятен съюзник е да имате в кухнята, за да правите вкусни дресинги за салати, да ги смесвате в дипове и сосове, да добавяте към супи или яхнии или дори да слагате печени зеленчуци за прилив на вкус.
Въпреки че това е рецепта, ви каним да проявите креативност и да я адаптирате в зависимост от това, което отглеждате или можете да подхранвате, какви вкусове харесвате или какви лечебни качества искате да включите (например, ако семейството ви страда много с болки в гърлото тогава мащерката би била отлична билка за добавяне). Имаме и рецепта за добре обичания оцет, който е невероятен за борба с вирусите .
По-долу сме изброили още няколко идеи за билки / корени / съставки, които работят наистина добре:
- Глухарче листа или корен
- Естрагон
- Мента
- Лимонов балсам
- Риган
- Салвия
- Копър
- Дафинови листа
- Лист от коприва
В нашия пролетен билков оцет използвахме листа от глухарче, коприва, розмарин, лист от черен оман, дафинов лист и градински чай. Предпочитаният от нас оцет е суров ябълков оцет поради вкуса и живите култури, които съдържа, но можете да използвате и други сортове като червен или бял винен оцет.
Метод
1. С помощта на ръце или ножица нарежете или разкъсайте избраните билки на малки парченца и леко напълнете чист буркан. Не искате да препаковате буркана. Всички съставки като чесън или джинджифил трябва да бъдат нарязани на ситно.
2. След това изсипете оцета върху билките и напълнете буркана.
3. С помощта на края на дървена лъжица натиснете билките и оставете въздушните мехурчета да се издигнат на повърхността.
4. Завийте капака на бурканчето си. Оцетът реагира с метал, така че използването на пластмасов капак е за предпочитане. Ако обаче нямате това, можете да поставите парче хартия за печене между буркана и капака.
5. Етикетирайте буркана с датата и оставете за 4-6 седмици. Обичаме да оставяме нашите на повърхността на кухнята и да ги разклащаме на всеки няколко дни с някои добри намерения!
6. След 4-6 седмици можете да прецедите оцета и да компостирате всякакви билки или растителен материал. Сега оцетът е готов за наслада!