За хляба:
5 - 5 1/2 чаши брашно
3 с.л. захар
2 опаковки суха мая
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. сода за хляб
1 чаша пълномаслено прясно мляко
1 чаша вода
1/3 чаша масло, нарязано на парченца
1 яйце, леко разбито
За плънката:
1 чаша меко масло (разделена на три)
1 чаша кафява захар
2 - 3 ч.л. канела
1 чаша накълцани орехи
Покрийте 3 форми за печене с диаметър около 20 см. с хартия за печене. Намазнете хартията и оставете настрана. В голяма купа смесете 3 чаши брашно, захарта, неразтворената мая, солта и содата за хляб. Загрейте млякото, водата и маслото, докато се сгорещят. Маслото не трябва да се разтопява напълно, сместа ще изглежда леко пресечена. Разбъркайте с брашното. Прибавете достатъчно от останалото брашно, така че да омесите меко тесто. Месете върху леко набрашнена повърхност, докато стане гладко и еластично – около 5 минути. Покрийте и оставете да почине върху набрашнена повърхност за 15-тина минути.
Разделете тестото на 3 равни части. Покрийте 2 от тях с кухненска кърпа, докато обработвате третата. Разточете една част на четириъгълник с размери около 30х40 см.
Разнесете 1/3 от маслото равномерно върху тестото. Поръсете с 1/3 от кафявата захар и 1/3 от канелата и 1/3 от орехите. Навийте откъм дългата страна на руло. Прищипете добре шева на рулото. Разрежете вертикално на половина. Прищипете двете половини в единия край и след това ги усукайте една с друга. Навийте на охлювче и сложете в една от приготвените форми. Повторете с другите 2 части от тестото и с останалите продукти за плънката. Покрийте с домакинска кърпа и сложете на топло. Оставете да втасва около 45 минути, докато удвои обема си. Загрейте фурната на 190 градуса. Изпечете за около 30 минути. Повърхността трябва да е златисто-кафява.
Оставете да изстинат върху решетка за 5 минути. Обърнете върху решетката, махнете хартията за печене и обърнете обратно с горната страна нагоре. Оставете да се охлади напълно върху решетката. Поднесете на стайна температура.