Съседката ми си гледа чушки в градина и досега сигурно е направила 4-5 дози от тази бърза лютеница . Рецептата я знае наизуст и ми я продиктува докато пиехме кафе, за да не се мъча с печене и пържене вече.
Получи се толкова сполучлива, че определено ще я правя пак и пак, и пак...
Бърза лютеница без печене и пържене
Необходими съставки:
3,5 кг червени чушки, може и зелени (почистени от дръжките и семките)
2 супени лъжици сол
2 малки чаши захар
2 супени лъжици оцет
1 пак.консервант
1 -2 малки глави чесън
400-600 мл олио (ако чушките са месести, може и повече)
Начин на приготвяне:
Измийте чушките, избършете ги и ги почистете от дръжките и семките. Претеглете количество от 3,5 кг. Почистените чушки се нареждат в тава и се слагат в силно загрята фурна. Температурата трябва да е такава, че чушките само да омекнат, около 10-15 минути, а не да се пекат.
Внимавайте да не почернеят, просто отнема малко време. Смелете омекналите чушки веднага, не е нужно да чакате. Ако пуснат сок, изцедете го. Добавете всички изброени съставки и разбъркайте добре, за да се комбинират. Загрейте олиото и го изсипете върху повърхността на пюрето, така че да "зацвърчи".
Разбъркайте отново, за да попие в лютеницата, след което приберете веднага в чисти буркани. Лютеницата има страхотен вкус, не са ви нужни много продукти и няма дълго висене до печката, така че смело я пробвайте.
Съвет: Ако чушките са воднисти, ги отцедете преди да ги смелите, за да не е рядка лютеницата.