Бъдни вечер е един от най-светлите и тачени в народните традиции семейни празници. Така както мине вечерта, така ще върви животът на семейството през цялата година.
Трапезата трябва да бъде изобилна и приготвена с много любов и внимание. От украсата до ястията. Естествената украса привлича положителна енергия и носи символиката за здраве, богатство и успех.
Традицията на Бъдни вечер, по отношение на трапезата е ястията да са девет – колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата. Но най- разпространено е вярването, че броят на ястията трябва да е нечетен.
Подреждането на празничната маса е свързано и с определена символика. Ето и най-важните храни, които трябва да има на масата, като символ на всичко, което ни предстои и искаме да ни се случи:
* Пчелен мед – за да ви е сладък живота.
* Лук – за много имоти. Изберете голяма хубава глава лук с повече люспи. Те символизират богатството.
* Чесън – пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки.
* Жито – най-важната храна на българина, като символ, че няма да останем гладни пред предстоящата година.
* Ядки – семки тиквени, слънчогледови, бадеми, орехи, лешници, фъстъци – ядките са символ на плодородието.
По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности.
* Плодове – всякакви плодове. Добре е да има ябълки. Плодовете са символ на богатство.
* Червено вино – символ на безсмъртието и дълголетието.
*Торбичка пълна с монети (кесия с пари)- символ на богатство и финансови успехи.
Подходяща украса са елховите клонки, шишарки, пуканки, дрянови клонки, вълна и всичко от естествени материали.
Елховите клонки са символ на възраждащата се природа. Дрянът се слага за здраве.
На трапезата на Бъдни вечер е задължително да поднесем пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, гроздове, цветя, животни – символ на плодородието.
В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината.
В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот. Важни ястия за трапезата на Бъдни вечер са постни зелеви сърми и чушки пълнени с боб.
На масата се сяда рано. Когато всички от семейството се съберат, най-възрастната жена прекадява къщата с тамян, като обикаля всички стаи и нарича „да излязат злото и болестите, да влязат здравето, обичта и богатството“. След този ритуал прекадява масата, казва се молитва или „ела Боже да вечеряме“ и чак тогава започва вечерята. Стопанинът разчупва питката, като първото парче е за Богородица и се поставя на най-високото място в къщата. От масата не се става, освен ако не е наложително. Ако някой стане, то ходи леко приведен.
Всеки член от семейството трябва да опита от всички ястия, за да му върви през годината във всяко отношение. Трапезата не се вдига цяла нощ.
Бъдни вечер е нощта, когато стават много чудеса! Затова пожелайте си най-важното и нека то се случи!
Ето блюдата, които може да сложите на празничната трапеза и няколко рецепти:
1. Постни сърми
2. Пълнени чушки /с ориз или боб/
3. Тиквеник
4. Ошав
5. Питка
6. Фруктиера с плодове
7. Купичка ядки и семки – орехи, бадеми, тиквени и слънчогледови семки, пуканки.
8. Купичка с мед.
9. Салата от варени картофи с праз или пък туршия, кисели краставички, салатка от кисело зеле.
10. Купичка с лук, чесън и пръснати в нея житни зърна.
11. Печена тиква, печени ябълки или варено жито са идеалните десерти.
Не забравяйте червеното вино! Както и да си купите тамян, с който да прекадите трапезата и цялата къща, за да изгоните злото, болестите и всякаква лошотия от дома.