Българска или не, баклавата се е настанила трайно на нашата маса по празниците и в това няма нищо лошо, с изключение на факта, че от нея като нищо ще качите 2 кила ако не внимавате с количеството. Баклавата си е супер наслада за душата и един прекрасен завършек на коледната и новогодишната трапеза, а тази рецепта е апотеоз на кулинарното изкуство и всеки който я е оптал, е останал доволен.
Необходими съставки:
- 1 кг готови кори за баклава
- 500 гр.
Приготвяне:
Разтопете маслото, така че да можете да поръсвате корите.
Смесете орехите с 250 гр. захар. Наредете 5 кори в тавата и ги поръсете с разтопено масло.
След това продължете, но поръсвайте орехи без масло на всяка втора кора.
Продължете по този начин до края, като най-отгоре поставите 3 кори. Поръсете ги с масло, с остър нож нарежете баклавата на триъгълници.
Загрейте фурната на 150 градуса и печете баклавата до златисто-кафяво. Печете на 200 за 10 минути, след това намалете и печете още 50 минути на 150 градуса.
Останалата захар, т.е. 750 гр. захар и същото количество вода, кипнете и оставете да къкри 5 минути. Добавете ванилията и кръгчета лимон без семките.
Извадете пръчката преди да залеете баклавата.