Започнаха горещите летни дни, а в жегите обикновено губим апетит. Освен, че са полезни за фигурата, салатите са вкусни и засищащи, особено ако добавите към тях и някое месно мезенце.
Салата с домати и пържени тиквички
Продукти:
400 гр.млади тиквички
2 големи зрели домати
малко пшенично брашно (за овалване)
олио за пържене
сол и черен пипер - на вкус
За ароматния дресинг:
3-4 супени лъжици растително масло или домашна заквасена сметана
5 скилидки чесън
1 с.л.лимонов сок
1/3 ч.л.сол
1 малка връзка пресен копър
черен пипер - на вкус
Приготвяне:
Обелете тиквичките, отрежете върховете им. Нарежете ги на кръгчета с еднаква дебелина (около 5 милиметра) и след това ги нарежете още на 2 напречно. Прехвърлете тиквичките в купа, добавете малко сол и черен пипер, разбъркайте.
Изсипете малко брашно в обикновен найлонов плик, сложете вътре тиквичките и оваляйте добре в брашното.
Загрейте олиото в тигана (може да добавите 1-2 скилидки чесън за аромат).
Запържете резените тиквички (на порции), от двете страни, до златисто-кафяво. Изваждайте ги върху чиния, покрита с хартиени салфетки.
Нарежете доматите на четвъртинки.
Пригответе дресинга: изсипете в купа растителното масло или домашно ароматно масло (можете да използвате домашна заквасена сметана). Добавете лимоновия сок, скилидките чесън, минати през преса, черен пипер и сол (на вкус), нарязания копър и разбъркайте.
Поставете 1/3 от пържените тиквички на един слой в купа за салати, след това 1/3 от нарязаните домати, залейте с част от дресинга. Продължете в този ред, докато съставките свършат.
Оставете салатата да престои в купата в продължение на 20 минути, за да поеме всички вкусове, след което може да я поднесете.
Приятен апетит!