Имам голям късмет, че живея със свекърва си. Тази невероятна жена продължава да ме удивлява с кулинарните си умения. Всички ястия, които тя приготви, винаги са много необичайни и невероятно вкусни. Този път тя ни изненада с рецепта, която е видяла в YouTube, " бутчета с ориз в буркан ".
След като ги опитахме за първи път, толкова много ни хареса, че започнах да ги правя и аз, така че почти всяка седмица обядваме това. Месото се залива с много вкусен барбекю сос, а когато се изпече в буркана, в собствения си сок, запазва всички вкусове и става много сочно. Ето рецептата - опитайте и вие, пък после благодарете на свекърва ми:
Бутчета с ориз в буркан
Продукти:
4 пилешки бутчета и/или 350 г свинско месо (врат)
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка черен пипер на прах
1/2 чаена лъжичка сух босилек на прах (или риган)
2 чаени лъжички сладък червен пипер на прах
1 глава лук
2 супени лъжици олио
За ориза:
250 г ориз
300 мл вода
1 чаена лъжичка сол
3 супени лъжици олио
1 морков
И още:
червен пипер
шишчета
1,5 - 3-литрови стъклени буркани
Приготвяне:
Нарежете месото на по-малки парчета и го сложете в дълбока купа.
След като месото е приготвено по този начин, го оставете в хладилника за около 15 минути, за да се смесят всички вкусове. Междувременно измийте ориза в няколко води, след това го залейте с вода, посолете и го сварете за няколко минути.
През това време настържете един едър морков и го запържете в тиган в сгорещено олио. Прецедете полусварения ориз от водата и го добавете към морковите, след което ги запържете заедно. Когато се комбинират, с лъжица разпределете ориза равномерно в два по-големи стъклени буркана.
Извадете месото от хладилника, след което започнете да приготвяте шишчетата: нарежете една-две червени чушки на парчета колкото свинските парчета, след което наредете на клечката месо-чушка-месо. Бутчетата нанижете цели на пръчиците.
Направете същото с останалите продукти (и шишчета), като използвате по една клечка за всяко шишче (не е необходимо). Поставете така приготвените шишчета в бурканите, а отгоре увийте отвора на буркана с алуминиево фолио.
Сложете бурканите в студена фурна, след което я включете на 180 градуса. От момента на загряване печете месото около 70 минути. След изминалото време отворете фурната и оставете бурканите вътре за още половин час.
Когато оризът се свари, ще поеме вкуса на месото и ще стане невероятно вкусен. По този начин се получава отлична гарнитура и към двата вида месо едновременно. Месото става много сочно и пада от костта.
Подправките също придават вкус на скара.