Зелевите сарми са класическо ястие, което се сервира при специални поводи и на ежедневната трапеза от векове.
Това вкусно и обилно ястие се състои от кайма и ориз, увити в зелеви листа и евентуално задушени в доматен сос.
Има много варианти на тази рецепта, но днес ще ви представим нещо специално, на което дори най-придирчивите от вас трудно ще устоят: Печени зелеви сармички в сос - сочно и засищащо ястие, чийто вкус се помни дълго.
Печени зелеви сармички в сос
Имаме нужда от:
- 2 глави зеле
- 1 кг мляно месо
- 3 чаши варен ориз
- 1 яйце
- 1 чаена лъжичка сух чесън
- 1 супена лъжица магданоз
- 2 филийки нарязан лук
- 30 г доматено пюре
- 30 г белени домати от консерва
- сол, черен пипер на вкус
Приготвяне:
Зелевите глави се пускат в тенджера с вряща вода и един по един се обелват листата.
Отрежете с остър нож дебелата част в края на листата.
Смесете всички съставки с изключение на доматеното пюре и белените домати.
След това с тази плънка се пълнят зелевите листа и се завиват на рула.
Поставете ги надолу с "шева" на дъното на съда за печене, върху слой доматен сос.
Покрийте сармите с пласт белени домати и печете покрити на 190 °C за около 75 минути.
След това намалете температурата на 160°C и печете още 90 минути.
Съвети:
Можете също така да изпечете сармите в кисело зеле.
Към плънката можете да добавите и ориз, гъби, яйце или наденица.
Можете да подправите соса с различни билки и подправки, например майорана, дафинов лист, черен или червен пипер.
Зелевите сармички се сервират топли със сос по желание.
Желаем ви добър апетит!