Това е най-мекият и ароматен кекс , със смлени орехи и ванилов пудинг. Ще се насладите на всяка хапка от това пухкаво изкушение по рецепта на Ивана. "Когато го приготвя всички са възхитени от вкуса, дори приятелите ми от чужбина", пише ни авторката на рецептата. Ето какво ви трябва за Най-вкусния кекс с орехи и ванилов пудинг :
Най-вкусният кекс с орехи и ванилов пудинг
Продукти:
(Съставките се измерват с чаша от 200 мл):
- 4 яйца
- 1 чаша захар
- 1 ванилова захар
- 1 чаша олио
- ½ чаша кисело мляко
- ½ чаша прясно мляко
- 2 чаши брашно
- 1 ванилов пудинг 40 г (не трябва да се вари)
- 1 бакпулвер (10 г )
- 1 чаша смлени или нарязани орехи
И ОЩЕ:
За намазване и поръсване на формата за кекс:
- 30 г маргарин/масло или 2 с.
Формата се намазнява добре отдолу и отстрани, а ако е оребрена, се внимава и за всеки ъгъл. След това се поръсва с брашно, обръща се хубаво във всички посоки, за да поеме брашното, а излишното се изтръсква.
Приготвяне:
Още в началото включете фурната да загрява на 180 градуса, защото сладкиша се приготвя много бързо. В по-дълбока купа счупете яйцата и ги разбийте на пяна (не е нужно да отделяте белтъците отделно).
Разбийте с миксер за 5-6 минути, след това започнете постепенно да добавяте захарта и ваниловата захар, след което продължете да разбивате още няколко минути, докато се разтопи напълно и сместа стане гъста и кремообразна.
След това добавете една чаша олио, половин чаша кисело мляко и половин чаша прясно мляко. Разбъркайте с лъжица или шпатула до гладкост. След това добавете сухите съставки: брашно, пудинг и бакпулвер.
Разбъркайте бавно с лъжица, докато получите равномерна хомогенна смес. Към тази смес добавете една чаша ситно смлени орехи (можете да смесите различни ядки по ваш вкус).
Разбъркайте още малко, след което изсипете получената смес в предварително приготвената форма и печете около 40-60 минути на 180 градуса. Изпеченият кекс се оставя малко да се охлади, след което се изважда от формата и се поръсва с пудра захар.
Също така по желание можете да го залеете с шоколадова глазура или плодова глазура, или роял/белтъчна глазура (разбит бял сняг с пудра захар до желаната плътност).