Сигурно сте чували за какви ли не сладкиши с ябълки - на пластове, под формата на кекс, насипни и какво ли още не. Но едва ли ви е попадала рецепта за ябълков сладкиш на тиган ! Днес ще ви изненадаме приятно с едно ябълково изкушение , достойно и за най-изисканата трапеза.
Ябълков сладкиш в тиган
Продукти (за тиган с диаметър 26-28 см):
2 яйца
200 мл кисело мляко
300 гр.брашно + 1 ч.л.сода
150 гр.захар
1 пак.ванилова захар (8 гр.)
80 гр.масло
50 гр.орехи
щипка сол
3 ябълки + 2 с.л.захар
Приготвяне:
Измийте ябълките и отстранете семената. Нарежете ги на 8 части, ако са по-дребни, може и на половинки.
Намажете добре тигана с масло, не забравяйте за страните.
Поръсете дъното на тигана с 2 супени лъжици захар.
Разпределете ябълковите филийки директно върху захарта.
Сложете тигана с ябълки отстрани и пригответе тестото.
Разбийте 2 яйца в купа, добавете щипка сол.
Добавете 150 грама захар и пакетче ванилова захар и разбийте на пухкава смес с миксер.
Добавете 200 мл кисело мляко (не е нужно да е с висока масленост, обикновено от 3,6% ще свърши работа). Още веднъж разбъркайте с миксер.
В 300 грама брашно добавете 1 чаена лъжичка сода и ги разбъркайте хубаво.
Добавете към брашното сместа с яйца и мляко, и разбъркайте на най-ниската степен на миксера, за да няма бучки.
Разтопете маслото в микровълновата, само 80 гр, след което го добавете към тестото.
Още веднъж разбъркайте добре.
Нарежете шепа орехи в блендер.
Добавете ядките към тестото и разбъркайте с шпатула. Резултатът е доста гъсто тесто.
Изсипете го върху ябълките и заравнете малко.
Покрийте тигана с капак и го сложете на слаб огън. Обикновено отнема 40 минути, за да се изпече добре.
Проверете готовността на сладкиша със суха клечка за зъби.
Покрийте с чиния и го обърнете.
Става и красив, и вкусен! Отвътре е с хрупкави ядки, отвън - с карамелизирани ябълки. Остава мекичък и на следващия ден (ако не го излапате на момента).