Болести, неестетически външен вид, лошо самочувствие, депресия – източник и лек за всички тези неприятности може да бъде храната, която консумираме. хранителните навици се формират в детството и често ни съпровождат през целия живот, ако не положим съзнателни усилия да ги променим.
В миналото, когато хората са разчитали на инстинктите си, закуската е била основният дневен прием на храна – състояла се е от най-питателните ястия с цел да даде сили за целия ден. С течение на времето обаче „по-пулярността” на първото дневно хранене изчезва. Днес всеки втори жител на големите градове закусва с чаша кафе, към която в най-добрия случай добавя някоя бисквита.
Това не само ни лишава от енергия и ситост, но и забавя обмяната на веществата. Резултатът е затруднена дейност на всичките вътрешни органи в тялото ни.
Напълно логично отсъствието на закуска води до похапване накрак през целия работен ден. След като още от сутринта тялото ни не е получило достатъчно количество хранителни вещества, той изпитва постоянно чувство на глад. Имайте предвид, че вълчият апетит няма да си отиде, докато не се нахраните пълноценно. Вариантът да слагате в устата си по нещо дребно всеки път, щом ви застърже стомахът, води до куп проблеми, като наднормените килограми са най-малкият от тях. Причината е, че подръка обичайно ни попадат нездравословни продукти – бисквити, сладкиши, сандвичи, тестени изделия. Така постепенно свикваме да преживяваме на такива храни, което води до стомашни заболявания – гастрит, киселини, язви.
Става дума за масовия стереотип, че сладкишите спасяват от депресия. Много хоразнаят, че в тях се съдържат така наречените хормони на щастието – серотонини ендорфини. Поради това при стрес и нервно разстройство се тъпчат с шоколад и сладкиши с идеята, че те са не само вкусни, но и полезни. Не забравяйте, че малко парче черен шоколад на ден наистина носи полза за здравето и настроението. Но всекидневната консумация на торти, бонбони и сладкиши е честно казано вредна. Тези продукти съдържат огромни количества мазнини, които организмът ни не успява да преработи и в резултат на това се отлагат във вид на мастни натрупвания. По този начин се увеличава рискът от затлъстяване и сърдечносъдови заболявания.
Разбира се, когато приготвяме храна, използваме подправки, най-популярната е солта. Тя разкрива вкуса на всеки продукт и го прави по-апетитен и ароматен– но при условие че се използва с мярка. Открай време е известно, че солта повишава вероятността от развитие на различни болести, някои от които са нелечими. Първи и най-опасни в този списък са заболяванията на сърдечносъдовата система и на бъбреците. Големите количества сол не може да се преработят от организма ни, в резултат на което се образуват камъни в бъбреците.