Не е тайна, че намирането на качествени колбаси вече не е просто задача. За съжаление, повечето производители спестяват суровините, от които произвеждат своите продукти и заменят месото с различни химикали. Но какво да направите, ако не искате да навредите на вашето здраве и мисълта за наденица не излиза от главата ви? Трябва да подготвите сами този продукт от месо.
Ще споделим с Вас една прекрасна рецепта за домашно приготвен италиански салам. За да направите колбасът вкусен, препоръчваме да охладите месомелачката, смесителната купа и шпатула във фризера, които ще използвате, за да смесите мляното месо. (един малък трик, който правят в месарските магазини)
Съставките
вътрешности или кайма смес 1 кг (по ваш избор)
свинска шунка 860 грама
свинска мас 140 g
натриева сол 23 грама
бяло сухо вино 10 ml
захар 10 грама
черен пипер 3 грама
чесън на прах 3 грама
копър 1 g
розмарин 2 грама
Подготовка
В дълбока купа смесете всички съставки- месото, бекона или шунката (предварително нарязана на много малки кубчета), солта, бялото вино, черния пипер, сушения чесън, смачкани семена от копър, сушения розмарин, захар и всичко разбъркайте добре.
С помощта на дюзата за наденичките равномерно напълнете червата, които сте закупили.
Ако на повърхността на колбаса се образуват въздушни мехурчета, пробийте ги с клечка за зъби и увийте с кулинарна резба.
Колбасите трябва да се сложат на сухо и хладно място и да се оставят за 5-8 дни да се изсушат. Те трябва да загубят 30-40% от първоначалното тегло и да станат еластични.
Споделете рецептата с приятелите си!