Най-известната руска билкарка съветва: Тези 3 билки ще ви спасят от всякакви болести

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
Най-известната руска билкарка съветва: Тези 3 билки ще ви спасят от всякакви болести
302961
Снимков материал: pixabay.com
Най-известната руска билкарка съветва: Тези 3 билки ще ви спасят от всякакви болести

Елена Зайцева е най-известната билкарка в Русия. Тя познава повече от 1100 вида билки и тяхното използване за лечение на различни заболявания.

Започва да се занимава с билки от 8-годишна. През своите 89 години е обиколила много части на страната, в това число и Алтай, Далечния Изток, за да събира и подготвя различните билки. По покана на църкви и манастири обикаля с беседи за билколечението. Изнася публични лекции за билките в Москва и други градове, включително и пред висококвалифицирани медицински екипи, научни и медицински лечебни заведения. Има син, който е епископ.

 

Всички плевели лекуват!

Винаги съм казвала: “Ако не желаете да боледувате - изкопайте си от градината само три корена - репей, троскот и глухарче. От тези корени си направете лечебна билкова смес и я пийте. Аз самата събирам 25 корена, но не всички хора могат да го правят, затова са ви достатъчни и тези трите.

 

Троскот

Троскотът е упорит плевел, който Господ ни дава буквално под краката ни да го използваме за лечение. Няма градина, в която да не расте. Няма заболяване, което да не лекува, започвайки с очите и свършвайки с онкологията. С него се лекуват всички диви животни, котки и кучета. За човека е безценен с това, че възстановява нарушената обмяна на веществата. Настойката и отварата от този корен се използват при отоци с различен произход, цистит, не задържане на урина, камъни в бъбреците и жлъчния мехур, заболявания на белите дробове, бъбреците, хроничен бронхит, чревни заболявания, диабет, хипертония.

Корените на троскота се използват и като болкоуспокояващо, при подагра, ревматизъм, лумбаго, артрит. Сокът и отварата от свежото растение може да се приемат през цялото лято - отлично средство при частична загуба на зрение. Лекува и болка ниско в гърба, дисфункция на яйчниците при жените, туберкулоза, ексудативна диатеза, ожулвания. Няма противопоказания за използването му. От корените на троскота ние смилахме брашно и правехме хляб. Той е много по-полезен и вкусен от пшеничния хляб. От него можете да си правите каши, кафе...

 

Глухарче

Глухарчето също е плевел. В началото на пролетта събирайте листата на глухарчето, накиснете ги два часа в солена вода, за да се извлече горчивината им, и си правете салата. От листата му ние варим супа, а корените ги печем. Корените на глухарчето лекуват злокачествена анемия, рак на стомаха и черния дроб, възпаление на лимфните възли, диатеза, артроза, артрит, деформираща остеохондроза, всички стави. През есента, ако видите глухарче, което не е цъфнало и не е отдало всичките си сила на цвета, изкопайте го.

Глухарчето цъфти през месец април-май и сега е моментът да си направим хубава разходка сред природата и да си наберем от тези слънчеви и пълни с полезни вещества цветове. За да си направите мед, са ви необходими: 400 г цветове, без дръжките (4-5 шепи), на 1 л течност - 1 кг захар, 1 лимон, 1/2 ч. л. лимонтузу.

Набраните цветове се заливат с около 1.5- 1.8 литра студена вода. Прибавя се 1 лимон, нарязан на дребно и сместа се поставя на котлона. Вари се 10-15 минути. Оставя се да престои 12 часа и след това се прецежда през марля, като цветовете хубаво се изстискват. Течността се измерва. На 1 литър отвара се добавя 1 кг захар. Съдът се слага на котлона и в началото се вари на силен огън, като впоследствие се намаля. Медът се пробва с капка, капната върху чиния. Ако капката не се разлива, значи медът е готов. Не се подвеждайте, като виждате, че консистенцията е по-рядка. След изстиването медът ще се сгъсти.

Минута, преди да се свали медът от котлона, се поставя лимонтузу.

Медът се разсипва горещ, в затоплени бурканчета и се обръща с капачката надолу.

 

Репеят - “академик”

Има природен “академик”, който лекува всички болести. Седи си в земята този академик-репей и чака кога ще го вземат хора и ще започнат да се лекуват с него. Сега почти всеки човек страда от някаква болест. Ракът коси хората. А репеят лекува всички видове рак, както и диабет, бронхит, синузит, ревматизъм, подагра, артрит, болки в кръста, костна фрактура, междупрешленна херния, атеросклероза, заболявания на ухото, хронична коронарна недостатъчност. Репеят лекува хепатит! В Москва много хора, особено жените, страдат от хепатит. Дори упоритият хепатит С се лекува с репей. След два-три месеца лечение, няма и следа от хепатита. Коренът от репей лекува тумори на черния дроб, дори и цироза на черния дроб, холецистит, бъбречни заболявания, камъни в бъбреците и жлъчния мехур.

Лекува също всички кожни заболявания: изгаряния, рани от залежаване, екзема, косопад, псориазис, лупус еритематозус и т.н. Нито един дерматолог не може да излекува всички кожни заболявания, но той може! По време на грипна епидемия хората често стигат до лекар, предписват им антибиотици. А корените на репея лекуват грипа, облекчават температурата. По време на войната нямахме обувки. Ставаше студено, но всички ходехме боси. Понякога настивахме, вдигахме температура. Мама ни даваше корен от репей и липов цвят, обличаше ни топло. Изпотявахме се и край с температурата.

Корените на репея лекуват парализа! Никой никога не е излекувал паралича. А той успява. От тези корени пекохме хляб, варихме каши, подправяхме ястията с него. От младите листа на репея варяхме супа и правихме салати. А от корена си правихме и кафе. Когато ме черпят с кафе, пия го и си мисля: това кафе ли е! Кафето трябва да се прави от корените на цикория, репей и пирей. Мама вареше такова кафе - беше страхотно!

В моята практика имах такъв случай: лекувах свещеник в Сергиев Посад, който имаше голяма херния на гръбначния стълб. Трябваше лекарите да му направят операция в Москва. Аз му казах: “Нека светилата ви да изчакат един месец.” Давах му да пие настойка от корени, а след месец ми каза: “Нямам херния”.

 

Как да си приготвим билките?

За приготвянето на лечебната настойка вземете две супени лъжици с връх от билковата смес (билките се смесват в равни пропорции), изсипете ги в порцеланов или емайлиран чайник и залейте с две чаши вряла вода. Покрийте с капак или кърпа и оставете да престои 30 минути. Прецедете през два-три слоя тензух или цедка и пийте по половин чаша, три пъти дневно, 10-15 минути преди хранене. Всеки ден си приготвяйте прясна настойка, тъй като е безполезно да пиете вчерашната.

Курсът на лечение продължава от един до един и половина месеца. Задължително е да пиете една и съща билка поне месец. Билките наистина лекуват, но го правят бавно, незабележимо, щадящо.

За да избегнете привикването, след края на лечението направете пет дни почивка, а след това продължете да пиете настойката. Занемарените заболявания трябва да се лекуват от три до пет месеца. По-добре е да не запарвате билките в термос - там водата е мъртва. По-добре е да използвате чайници. Може да пиете настойката и топла, и охладена. Но трябва да си я варите всеки ден, най-добре - сутрин (така приготвена може да я пиете през целия ден). Има и отровни плевели, но те също служат на хората - бучиниш, татул. Те трябва да се накисват във водка и да се пият на капки. Има безвредни треви - като пачата трева, например. Има и слабо токсични билки като жълтурчетата, вратигата, пелина. От тях може да запарвате само по една чаена лъжичка на две чаши вряла вода.

 

Правило за варенето на корените

Най-ценни са корените в началото на пролетта, но може да се изкопаят и наесен. Репеят е двугодишно растение. Изкопавайте корените на едногодишни репеи, чиито листа са млади - този корен е най-силен. А репеите със сухи листа и вече образувани плодчета са безполезни, те са отдали вече цялата си сила на цъфтежа. Може да си наберете плодчетата му, да си приготвите от тях отвара и да изплаквате болните си зъби - за облекчаване на болката. Корените се изкопават, измиват и подсушават. Корените на репея са дебели, така че трябва да ги нарежете. Една супена лъжица изсушени, нарязани на ситно корени, се заливат с две чаши вряла вода. Оставете ги да врат на котлона десет минути. Два часа запарвайте, прецедете и пийте по половин чаша, три пъти на ден, 10-15 минути преди хранене. Когато пиете лечебната настойка преди хранене, кръвта веднага я абсорбира и се разпространява по цялото тяло. Можете да пиете смес от корени на репей, троскот и глухарче в равни пропорции, или само един от корените: първата седмица - репей, втората - глухарче, третата - троскот.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft