Крехки пържолки, карамелен лук, ароматни гъби и чудно сосче, което да топиш с пухкав хляб. Сигурно само при мисълта за това ястие на повечето хора им потичат лигите.
Пържоли по ловджийски
Продукти:
600-700 гр.свински пържоли (най-добре вратни)
3-4 едри глави лук
300 гр.гъби
5 с.л.олио
3-4 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
червен пипер (пушен)
100 мл бяло вино
1 ч.л.захар за карамелизиране
Приготвяне:
Начукайте леко пържолките, поръсете със сол и черен пипер и ги приберете на студено (в хладилника) поне за час, да се мариноват.
През това време почистете и нарежете лука на полумесеци, а гъбите - на тънки резени. Чесъна само обелете. Загрейте 1 с.л. олио в тиган с незалепващо покритие и запечатайте пържолите вътре за кратко от двете страни, докато побелеят и се образува коричка. След това ги подредете ги на дъното на йенски съд. В същия тиган поръсете 1 ч.л. захар. щом започне да се карамелизира, добавете лука. Първоначално не го бъркайте. Щом промени цвете си, разбъркайте и оставете на котлона за 2-3 минути.
Върху пържолите подредете нарязаните гъби. Поръсете с подправките и сол на вкус. Добавете скилидките чесън (нарязани или цели). Най-отгоре сложете карамелизирания лук. Залейте пържолите с виното и още малко олио. Сложете капака на йенския съд и поставете в студена фурна, която включете на 220 градуса. Печете пържолите с лук и гъби на фурна около час и половина.