Най-лесната и вкусна рецепта за Никулденски шаран!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти
Основни ястия
Най-лесната и вкусна рецепта за Никулденски шаран!
7610
Снимков материал: pixabay.com
Най-лесната и вкусна рецепта за Никулденски шаран!

Традициите повеляват на Никулден да се сготви шаран. Днес избрахме една лесна и доста вкусна рецепта, която да приготвят работещите дами.

Съставки

1 шаран /до 3 кг./

Сол
сок от лимони
1 връзка магданоз
1 глава Лук
2 стръка розмарин
Зеленчуци (морков, праз, пащърнак или други ароматни зеленчуци като целина и лук).

Количеството зависи от големината на шарана.
40 грама Масло

¼ литър бяло вино

⅛ литър рибен бульон
⅛ литър Бита сметана
1 Яйчен жълтък

Стъпки за приготвяне

1. Изплакнете шарана, изсушете и почистете люспите /ако сте купили неизчистен/. Разтрийте със сол и черен пипер и поръсете с лимонов сок. Поставете половината от магданоз и розмарин в рибната кухина. Загрейте фурната до 180 ° C. Обелете и нарежете зеленчуците.

2. Сотирайте зеленчуците в 30 грама масло в голям тиган до омекване. Извадете ги и ги сложете в тава, добавете шарана и останалото масло. Налейте виното и рибния бульон и гответе във фурната за около 40 минути, като мажете рибата често.

3. Извадете готовия шаран от тавата за печене и дръжте на топло. 

За да направите сос, пюрирайте течността от тавата и зеленчуците с ръчен блендер, прецедете през сито и кипнете в тенджера, свалете от котлона. Разбъркайте сметаната и яйчния жълтък и добавете в соса. Нарязваме на ситно останалия магданоз и разбъркваме в соса. Подправете със сол, черен пипер и лимонов сок. Подредете рибата върху чиния за сервиране и сервирайте соса отделно.

Приятен апетит!

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft