2 чаши натрошени бисквити
1 опаковка масло/маргарин (220-250 г)
1-2 супени лъжици захар
2 пак. крема сирене (220-250 г)
200 мл сметана
1/3 чаша лимонов сок
1 супена лъжица екстракт от ванилия
1 консерва компот от боровинки (може и буркан боровинково сладко)
1. Бисквитите се смилат добре и се поставят в сметаната, след което се добавят захарта и разтопеното масло, и сместа се разбърква добре.
2. Сместа се поставя във форма и се пъха в хладилника, докато маслото се втвърди.
3. В купа се разбива крема сиренето, докато стане пухкаво.
4. Добавят се сметаната, лимоновият сок и екстрактът от ванилия.
5. Сместа се излива във формата, след което се заглажда добре с лъжица, покрива се с фолио и се поставя в хладилник за 3 часа или най-добре за през нощта.
6. Чийзкейкът се поднася добре охладен и залят с боровинковия компот (сладко).