Френската дума gratin означава „печено картофено ястие със златна коричка от сирене“. Първоначално класическият Gratin е даден на представителите на кралското семейство и е наречен “Dauphinua”.
В тази рецепта чесънът се поставя директно в соса, което прави ястието още по-апетитно. Смес от провансалски билки придава на най-добрия, наистина френски вкус!
Картофи в мляко
СЪСТАВКИ
6–8 картофи
1–1,5 литра мляко
250 г твърдо сирене ("гауда" или "пармезан")
3 скилидки чесън
30 грама масло
0,25 ч. л. смляно индийско орехче
1 ч. л. подправки "провансалски билки"
магданоз или копър
сол и пипер на вкус
ПОДГОТОВКА
Обелват се картофените клубени и се нарязва на кръгли плочи с дебелина 5 мм.
Изсипете млякото в тенджерата и я подгрейте. Нарежете чесъна на филийки и поставете в млякото, след това добавете индийското орехче, сол и пипер.
Добавете нарязаните картофи към затопленото мляко, така че течността да покрие картофите напълно. Сварете картофите на средна температура в продължение на 10 минути.
Намалете топлината до бавно, настържете твърдото сирене и добавете на малки порции към млякото. Сиренето ще започне да се топи, така че не забравяйте да разбърквате постоянно.
Намажете тавата с масло и сложете картофите от тавата. След това изсипете млечната смес, в която са варени картофите, и добавете провансалските билки.
Сложете чинията в предварително загрята фурна на 190 градуса за 30 минути. За степента на готовност, която ще познаете по червената кора.
Сервирайте картофите със сирене на масата, поръсете с нарязани зеленчуци. Приятен апетит!
Картофите в мляко във фурната според рецептата на традиционната френска кухня ще бъдат най-добрата гарнитура за всяко ястие.