Ябълките с право могат да се считат за един от най-популярните сезонни плодове по нашите географски ширини. Реколтата от ябълки се прибира преди настъпването на първата слана, за да има време да се запазят плодовете до следващия сезон. Не е изненадващо, че през този период печенето на ябълки придоби нов кръг от популярност. Тъй като жадуваме за топла, домашно приготвена храна, лакомствата с ябълков пълнеж все по-често се появяват на трапезите ни. Една от любимите рецепти на семейството ми е насипният ябълков пай .
Срещнах този деликатес в едно от кафенетата в града. Денят се оказа есенно-студен, така че когато пристигнах на място, исках десерт, който да ми даде усещане за дом и уют . Милото момиче на касата препоръча техния ябълков пай. Послушах и не съжалявах: беше толкова вкусно, че започнах да търся рецептата му веднага щом се върнах у дома. Оказа се, че не може да бъде по-лесно за приготвяне!
Основното предимство на тази торта е, че се получава много мека и влажна . В същото време печенето е много лесно за приготвяне. Баницата се нарича „Три чаши” с причина. За да приготвите тестото, трябва да вземете чаша от три основни съставки, което прави пая не само лесен за приготвяне, но и доста достъпен в цената. Опитайте и вижте сами.
Съставки:
- 1 чаша захар
- 1 чаша грис
- 1 чаша брашно
- 70 г масло
- 1 кг ябълки
- 100 мл мляко
- 12 г бакпулвер
- пакетче ванилова захар
- пудра захар
Приготвяне:
Първо трябва да подготвите основата за тестото. В голяма купа смесете гриса, брашното и захарта. В тази рецепта грамовете съставки не са толкова важни, колкото обемът. Измервам със стандартна чаша. Добавете ванилова захар и бакпулвер към основните съставки и след това разбъркайте всичко. Между другото, ако желаете, можете да използвате канела вместо ванилова захар, тъй като тя идеално допълва вкуса на ябълките. Сухата смес разделете на 4 части - това ще са питките.
Сега да преминем към пълнежа. За този пай е по-добре да изберете сочни и леко кисели ябълки. Тогава вкусът на готовите печива е по-хармоничен. Обелете ябълките и ги настържете на едро ренде. Разделете плънката на 3 равни части. За да не потъмнеят ябълките ги поръсете с малко лимонов сок. Ако ябълките са сладки, тогава можете да добавите малко повече сок, за да добавите киселинност към пълнежа.
Застелете тавата, в която ще печете сладкиша с пергамент. Сега започваме да сглобяваме пая. Поставете една част от сместа за сухо тесто като първи слой и го загладете. Поставете слой ябълки върху тестото и също загладете всичко. След това отново сложете тестото върху ябълките. Така, редувайки пластове тесто и ябълки, сглобете баницата.
Отгоре трябва да имате пласт тесто. Предварително охладеното масло се настъргва на едро ренде и се разпределя по цялата повърхност на пая. В самия край на полетата залейте питата с мляко.
Печете насипния ябълков пай в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-50 минути. Проверете готовността с дървено шишче или кибрит. Готовия пай охладете и поръсете с пудра захар. Сервирайте го с чай, кафе или сок. Добър апетит!
Надяваме се нашата рецепта да ви е харесала. И за да зарадвате семейството си с вкусна закуска, не забравяйте да приготвите пухкави ябълкови палачинки .