След като опитате това нежно и фино тесто , ще искате да го правите пак и пак. Тези пухкави кашкавалки са сравнително евтини, а стават много вкусни и доста лесни за приготвяне. Вече имате всички необходими съставки в кухнята, претеглете ги и ги пригответе, оставете ги да престоят на стайна температура, преди да започнете да приготвяте тестото за изумителните кашкавалени кифлички . Ето какво ви трябва:
Пухкави кашкавалки
Продукти:
400 мл хладко мляко (2 чаши)
45 мл олио
2 пресни белтъка
1 супена лъжица захар (20 г)
1 пакетче суха мая (10 г)
6 чаши пшенично брашно около 720 г
1 чаена лъжичка сол ( 10 г)
За плънката:
150 г настърган кашкавал (чедър)
80 г масло
За намазване:
2 жълтъка
1 супена лъжица мляко (10 мл)
1 супена лъжица брашно (25 г)
5 супени лъжици вода (50 мл)
Приготвяне:
Сложете две чаши топло мляко (хладко) в по-дълбок съд, добавете половин чаша брашно (45 мл), два белтъка, лъжица захар и пакетче суха мая. Разбийте добре с бъркалка, докато съставките се разтворят и сместа стане гладка.
Бъркайте няколко минути, след което започнете постепенно да добавяте 720 г брашно, смесено с 10 г сол. Първо бъркайте с лъжица или шпатула, докато брашното поеме течността и тестото се сгъсти, след което месете на ръка, докато получите компактно, незалепващо, средно меко тесто.
Покрийте тестото с плик или прозрачно стреч фолио и го оставете на топло без течение за около 45 минути или докато удвои добре обема си. След изминалото време изкарайте въздуха от тестото, оформете го на питка и го разделете на две половини.
Разделете всяка половина на 6 приблизително равни части (общо 12) и оформете топка от всяка част. Готовите тестени топки покривайте с плик, за да не изсъхнат, докато ги обработвате една по една.
Вземете топка и първо оформете с пръстите на дланите си на тънка кора с размер на средна чиния, а след това я намажете по цялата повърхност с малко меко масло (разделете 80 г масло на 12 части или приблизително една чаена лъжичка масло за всяко парче тесто).
В единия край сложете настърган кашкавал, след което го покрийте с тестото и притиснете с пръсти, за да залепне. Съединете всички краища, за да не изтече кашкавалът по време на печене и навийте на руло. Подредете готовите кифлички-кашкавалки в тава, застлана с хартия за печене, и ги покрийте с плик да починат за 15 минути, докато втасат повторно.
След изминалото време ги намажете със смес от два жълтъка и една лъжица прясно мляко, а в отделна купа пригответе другата смес от 1 лъжица брашно и 5 лъжици вода. Поставете тази смес в шприц или плик, отрежете ъгъла, след което направете диагонални линии върху кифличките.
Това е много интересна украса, особено ако приготвяте кифличките за гости, но разбира се можете да я пропуснете. Поставете кифличките да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути.