Вероятно вече сте чували, че менюто е най-мръсният артикул в ресторанта – съдържа около 185 000 бактерии. Така че е по-мръсно от тоалетната чиния!
Изненадващо, вторият най-мръсен предмет в ресторанта не е в тоалетната.
Чисто ли изглежда? Лепкаво ли е?
За съжаление в заведенията не е рядкост всичко да лъщи, но ако погледнете солниците и пиперницитеще видите, че не са от най-чистите. Според проучване, проведено от ABC News , средният брой бактерии върху контейнера с черен пипер е 11 600.
„Повечето солници и пиперници се избърсват само ако изглеждат твърде мръсни, и то само с влажна кърпа, която сервитьорите държат в джобовете си. Въпреки че някои ресторанти събират, пълнят и избърсват солници и пиперници, те рядко се изпразват и дезинфекцират правилно“, каза Джонас Сиклър пред Reader's Digest.
„Друг отвратителен факт е, че родителите, нетърпеливи да забавляват своите малчугани, често ги оставят да си играят със солниците и пиперниците по време на хранене. Това означава, че те ще бъдат покрити със слюнка и каквото има по пръстите на мъничето, което ще помогне на бактериите да се залепят по-добре по стъклените повърхности. „Дори хора, които не планират да подправят храната си, ще ги местят на масата – определено трябва да внимавате, тъй като навлизаме в сезона на грипа“, продължи Сиклър.
Не пропускайте тези навици за разпространение на микроби, от които трябва да се откажете веднага. Сиклър съветва в бъдеще да помолите готвача да подправи ястието още в кухнята, а що се отнася до солта... използвайте възможността да намалите приема на натрий.