Най-отровните консерванти и вредни Е -та, които са разрешени все още у нас

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Най-отровните консерванти и вредни Е -та, които са разрешени все още у нас
32986

Оцветители, добавки и консерванти – всичките тези Е-та се влагат в много от храните ни. В последните години доста страни започнаха да налагат забрани за някои от тях, тъй като реално застрашават живота на потребителите.

У нас обаче подобни забрани все още няма и дори най-опасните и смъртоносни Е-та с размах се добавят необезпокоявани към храната ни.

Интересното е, че за почти всяко Е е отчитана странична реакция, като астматичен пристъп, алергична реакция и хиперактивност при децата.

При някои от тях се отчита ускорено развитие на рак и други тежки заболявания. Реално, за част от оцветителите, добавките и консервантите няма преки доказателства за безопасност.

Вредни храни
До 1963 г. имената им са се изписвали изцяло, но е взето решение да се заменят с една буква и цифров код. Често обаче, когато четем съдържанието, посочените букви и цифри не ни говорят нищо.

Оцветители – Те са всички от Е100 до Е199. Смятат се за едни от най-опасните хранителни добавки. Това е така, тъй като през годините повечето естествени оцветители са заменени със синтетични. Днес оцветителите се използват масово в сладкарството, производството на безалкохолни газирани напитки и сокове, сладолед, чипсове, снаксове и консервирани храни.

За изключително вредни оцветители се смятат Е102 – тартазин (жълто № 5), Е110 – сънсет жълто (жълто № 6), Е123 – амарант (червено № 2), Е122 и Е124 понсо 4R (червено № 4) и Е127 – еритрозин (червено № 3). Те всички са забранени в страни като Русия, САЩ, Норвегия и др.

Масова забрана има за оцветителите Е102, Е104, Е107, Е110, Е120, Е122 – Е133, Е142, Е151, Е153 – Е155, Е173 – Е175 и Е180. Разрешени са само в няколко страни, сред които и България. Абсолютно забранени за производство са Е 103, Е 121, или поне така би трябвало.

Колбаси
Консерванти – Те са от Е200 до Е299. Използват се главно в бирата, виното, безалкохолните напитки, сушените плодове, соковете, оцета, продукти от домати и картофи.

За изключително канцерогенни се смятат консервантите от Е210 до Е217. Опасни са и консервантите Е240 и Е 249, Е330, Е131, Е240 и Е142.

У нас са разрешени едни от най-отровните - консервантите Е250, Е252 и Е254, които обикновено се добавя към кренвирши и наденици. В някои държави употребата им не е разрешена.

Добавки - От Е300 до Е399. Това са всички антиоксиданти и киселинни регулатори, които се използват в маргарин, мазнини, течни шоколади, бланширани картофи.

Подсладителят Е952 е забранен в САЩ и Великобритания, но у нас се радва на широка популярност. Води до мигрена и ракови заболявания.

Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft