Вежте този полезен списък с най-добрите плодове за зимния период. Тези плодове освежават и заздравяват имунната ни система през студените дни.
Американското списание за фитнес и здраве Men’s Health препоръчва на читателите най-добрите плодове за зимния период.
Гуава :
Плодът гуава е наричан супер плод заради богатото си съдържание на витамините A, C, също и B1, B2 и B3, а и полезни влакна и е със семки, богати на омега-3 и омега-6 масни киселини. В един плод гуава има толкова витамин C, колкото в цял портокал, а съдържа и високо количество полезни минерали в т. ч. калий и магнезий. Листата на гуава се използват във фармацевтичната медицита като антибактериални средства, а в народната – като лек за диария, дизентерия и висока температура.
Киви :
Едни плод киви съдържа цели 100 милиграма витамин C, което е достатъчна дневна доза за заздравяване на имунната система. Кивито също е идеалната храна за предпазване от чернодробни проблеми, както и че е много важно за здравето на белите кръвни клетки. Плодът съдържа също витамин E и малко количество витамин А и е само забележете 25 калории. Изключително богато на антиоксиданти, кивито е вкусно и в салата – плодова или пък зелена.
Нар :
Нарът е богат на на много витамини B – B1, B2, B3, B5, B6 и B9, както и на витамин C. Съдържа също калция, желязо, магнезий, фосфор и цинк, както и диетични влакна. Изполва се широко в медицината и козметиката, вкл. срещу артеросклероза и при нарушаване на кръвообращението и даже простуда.
Персимон :
Персимон е плод от вида на сливите. Мощен антиоксидант, той помага срещу диабет и намалява разрушаването на клектите. Може да се консумира суров, варен или готвен. плодът е богат на въглехидрати и диетични влакна, съдържа също витамини C и B9, сода, калций и желязо. Суровият плод се използва в народната медицина и за спиране на кървенето при хемороиди, както и срещу дизентерия и диария. В традиционата медицина се използва и при лечения на различни заболявания на стомаха.
Помело :
Помелото е плод от Южна Азия, подобен на грейпфрут. С изключително богато съдържание на антиоксиданти, помелото даже се използва срещу разпространението на раковите клетки в организма. Препоръчва се за десерт.