Най-пухкавите домашни мекички се правят лесно - има само 2 малки тънкости, за да бухнат хубавичко в тигана:

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Най-пухкавите домашни мекички се правят лесно - има само 2 малки тънкости, за да бухнат хубавичко в тигана:
Най-пухкавите домашни мекички се правят лесно - има само 2 малки тънкости, за да бухнат хубавичко...
admin
Добавена от: admin
43613
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

250 мл топло кисело мляко (или на стайна температура)

1 яйце

2 с.л.олио или друго растително масло

1 ч.л.сол

1 непълна с.л.захар

1/2 ч.л.сода бикарбонат

около 600 гр.брашно

Даже и да сте на диета, тези пухкави мекички няма как да не ви изкушат. Стават много лесно, за около 30 минути, а тестото е най-обикновено с кисело мляко. Има само 2 малки тънкости, за да бухнат както трябва в тигана:

пухкави мекички

Първото най-важно нещо е, всички съставки да са или топли, или със стайна температура. Налейте 250 мл топло кисело мляко в купа, счупете 1 яйце, изсипете 2 супени лъжици растително масло, добавете чаена лъжичка сол и непълна супена лъжица захар. Всичко се разбива добре.

домашни мекици

И сега, първата малка тайна - добавянето на сода! Тя не се слага към киселото мляко, както правят много хора, а се добавя към брашното! Първо се пресява половината от цялото количество в отделна купа и се добавя 1/2 ч.л. сода към него, като се смесва добре с брашното.

мекици със сода

След това брашното със содата се пресява отново в сместа с кисело мляко.

въздушни мекици

Когато тази част от брашното се поеме, се добавя останалото. Готовото тесто трябва да стане меко, дори лепкаво, но ако сложите повече брашно, мекичките вече няма да са толкова пухкави. Разбъркайте тестото и оставете 10-15 минути да почива.

тесто за мекици

Ето и защо содата се добавя към брашното, а не към млякото: Ако добавите сода веднага към киселото мляко, гасенето й ще започне веднага и след 2 минути всичко ще приключи! Но ако сложите содата в брашното, процесът на гасене ще се осъществи в точния момент, когато тестото си почива! И то ще стане шуплесто и меко.

А сега втората тънкост: мекичките трябва да се оформят след 15 минути, т.е. най-добре е да сте приготвили плънката предварително - тя може да е всякаква: сирене с яйце, извара, овкусена кайма и пр.

мекички със зеле

При оформянето на мекичките не добавяйте брашно, а просто намазнете ръцете си и плота. Пържете както обикновено, в добре загрято олио от двете страни.

мекички в тиган

© Jemchyjinka.ru Источник: https://jemchyjinka.ru/2019/01/23/neveroyatno-myagkie-i-pyshnye-pirozhki-na-kefire-za-30-minut/?fbclid=IwAR2VQBAqpDuugs_5g4nd0IYBvr728elsRtojU3fg8ap3TcmU3WuokoDBJyU
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft