Обичаме печени изделия, затова пека много. Имам много рецепти за тесто. А наскоро "намерих" още една - ами много проста и лесна. И тестото е вкусно!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
• Брашно - 450-500гр
• суха мая - 7гр
• Мляко (топло) - 200 мл
• Яйце - 1 бр.
• Сол - 0,5 ч.ч.
• Захар - 2 с.л.
• Растително масло - 3 с.л.
Първо трябва да пресея брашното. Пресявам 2-3 пъти. Така тестото е по-пухкаво. Обикновено имам нужда от брашно 430-450 гр. Но, разбира се, всичко зависи от съдържанието на влага в брашното. Може да се нуждаете от малко по-малко (около 400 g) или, обратно, малко повече (около 500 g).
Към брашното добавям бързодействаща мая (суха). Избирам тези, които се добавят директно към брашното.
Разбийте яйцето с вилица и добавете към брашното.
Започвам да меся тестото. Постепенно добавете растително масло към тестото на части.
И продължавам да меся. Тестото става все по-меко с всяко добавяне на масло. И изобщо не лепне за ръцете ви. Обикновено меся 8-10 минути.
Събирам готовото тесто на топка, слагам го в купа, покривам го с кърпа и оставям там за 40 мин. След това замесвам тестото и отново оставям да втаса на топло за още 40-50 минути.
И това е! Можете да направите кифлички или нещо друго.