Най-пухкавото тесто с мая, което става за ВСИЧКО. Питка, милинки, пица, пайове!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти
Основни ястия
Най-пухкавото тесто с мая, което става за ВСИЧКО. Питка, милинки, пица, пайове!
101885
Снимков материал: pixabay.com
Най-пухкавото тесто с мая, което става за ВСИЧКО. Питка, милинки, пица, пайове!

Обичаме печени изделия, затова пека много. Имам много рецепти за тесто. А наскоро "намерих" още една - ами много проста и лесна. И тестото е вкусно! 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

• Брашно - 450-500гр

• суха мая - 7гр

• Мляко (топло) - 200 мл

• Яйце - 1 бр.

• Сол - 0,5 ч.ч.

• Захар - 2 с.л.

• Растително масло - 3 с.л.

Първо трябва да пресея брашното. Пресявам 2-3 пъти. Така тестото е по-пухкаво. Обикновено имам нужда от брашно 430-450 гр. Но, разбира се, всичко зависи от съдържанието на влага в брашното. Може да се нуждаете от малко по-малко (около 400 g) или, обратно, малко повече (около 500 g).

Към брашното добавям бързодействаща мая (суха). Избирам тези, които се добавят директно към брашното. 

Разбийте яйцето с вилица и добавете към брашното.

Също - мляко със сол и захар. Затоплям малко млякото (за да е топло, НЕ горещо!) и разреждам в него сол и захар.

Започвам да меся тестото.  Постепенно добавете растително масло към тестото на части.

И продължавам да меся. Тестото става все по-меко с всяко добавяне на масло. И изобщо не лепне за ръцете ви. Обикновено меся 8-10 минути.

Събирам готовото тесто на топка, слагам го в купа, покривам го с кърпа и оставям там за 40 мин. След това замесвам тестото и отново оставям да втаса на топло за още 40-50 минути.

И това е! Можете да направите кифлички или нещо друго.

 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft