Този сиропиран сладкиш ще ви върне в детството. Сместа е готова за 5 минути и си заслужава направата. Приготвя се бързо и просто, а съставките са лесни за набавяне и не са много. Ето какво ви трябва, за да си направите сами сиропираната торта Кох :
Сиропиран Кох
Продукти:
4 яйца
4 супени лъжици захар
8 супени лъжици грис
4 супени лъжици брашно
За сиропа:
1 л прясно мляко
2 пакетчета ванилова захар
3 с.л.
Приготвяне:
От четирите яйца отделете белтъците от жълтъците в отделни съдове. След това белтъците се разбиват на пяна с миксер, докато стегнат, след което постепенно се добавя захарта, лъжица по лъжица, при непрекъснато разбиване с миксера. Общо трябва да добавите 4 супени лъжици захар. Разбива се докато захарта се разтопи и се получи твърд белтъчен сняг.
Към твърдо разбития сняг започнете постепенно да добавяте един по един жълтъците (общо 4, колкото са белтъците) като разбивате с миксера в една посока. Когато единият жълтък се разбие и се смеси с белтъка, добавете следващия жълтък.
Когато сте добавили всички жълтъци, започнете да добавяте гриса към разбитата пенлива смес, също лъжица по лъжица, общо осем лъжици грис. Този път разбийте сместа на най-ниската скорост на миксера. Сместа трябва да е еднородна.
Към получената смес започнете постепенно да добавяте четири супени лъжици брашно. За разбъркването на брашното не ви трябва миксер, а шпатула или тел. Брашното се смесва внимателно и леко, като сместа се обръща, за да се запази пухкавостта й.
Намажете тава или форма с диаметър 20х32 см с малко олио по дъното и отстрани, след което набрашнете повърхността, която сте намазнили.
Изсипете сместа, разпределете равномерно и заравнете. Печете в добре загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути. След изпичането сладкишът се проверява с клечка за зъби дали е изпечен отвътре.
За сиропа:
Към студеното мляко, което трябва да налеете в тенджерата, добавете две пакетчета ванилова захар и 3 супени лъжици захар и разбъркайте, за да се разтвори. Изпеченият блат се залива с топлото мляко, докато е още топъл.
Оставете сладкиша в хладилника да се охлади преди сервиране или на стайна температура за една нощ. Колкото по-дълго го оставите, толкова повече мляко ще поеме и ще бъде по-сочен и вкусен.