Не за първи път приготвям пилешки гърди в хартия за печене на сух тиган. Изключително просто и удобно е. В резултат пилешкото филе става много сочно и, което е най-интересно, тиганът винаги остава чист. Диетично , вкусно, ароматно и без капчица мазнина - това е рецептата за сочно пиле на сух тиган в пергамент :
Сочно пиле на сух тиган
Продукти:
2 пилешки филета - 600 грама
1 ч.л. растително масло
¼ чаена лъжичка сладък червен пипер
¼ чаена лъжичка къри
¼ чаена лъжичка сух чесън
¼ чаена лъжичка суха мента
сол, черен пипер - по ваш вкус
Приготвяне:
Начукайте пилешкото филе от двете страни с чук за месо. Преди обработката увийте филетата в прозрачно фолио (или ги пъхнете в плик), за да не изпръскат кухнята с пръски от месото.
Поръсете изтъненото филе със сол, черен пипер и любимите си подправки. Използваме къри, сладък червен пипер, сух чесън и суха мента. След това го поръсете с растително масло и го намажете върху цялото парче месо с кухненска четка. След това оставете пилешкото филе за 5-10 минути. Трябва добре да се напои с подправките.
През това време си пригответе хартия за печене (незалепваща пергаментова хартия).
Отрежете два листа с такъв размер, че пилешките филета да се поберат свободно в тях. След това сгънете всеки лист наполовина.
Поставете пилешките филета върху едната половина от хартията и покрийте месото с другата половина, притискайки плътно, от всички страни.
След това поставете увитото в хартия пиле в сух тиган и гответе на силен огън за не повече от 6-7 минути от двете страни. Важното тук е, че времето за готвене зависи и от дебелината на парчетата месо. Колкото по-дебели са, толкова по-дълго ще се готвят. Проверете готовността по цвета на месото и хартията. Хартията не трябва да става твърде тъмна на цвят.
Ето как изглежда готовото пиле. Тиганът и печката са напълно чисти.
Пилето излиза възможно най-сочно и нежно поради факта, че целият сок се съхранява вътре.
Ако го приготвите в олио, няма да постигнете такъв резултат, това е сигурно. Освен това пържените храни изобщо не са полезни за нашето тяло.