Най-хубавото е, че става и с готови блатове. По вкус не отстъпва на Тирамису, а излиза в пъти...
22 Октомври 2018
6831
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Признаваме си, че и ние най-обичаме сладичко. А какво по-вкусно от домашна торта , сочна и пълна с нежен крем ? Днешното ни сладко изкушение е вдъхновено от една популярна в Русия торта от близкото минало .
Преди около 10 години тази торта се е продавала във всеки втори магазин, а тези, които не искали да плащат за вкуса й, си приготвяли "Къдравия Ванка" у дома, защото продуктите от списъка са били на разположение във всеки дом. Днес, когато в магазините има огромно изобилие на десерти, тази торта си остава не по-малко вкусна и примамваща, а и е толкова лесно да си я приготвим у дома!
Къдрава се нарича заради начина на приготвяне - единият блат се нарязва на парчета, всяко се потапя хубаво в сметана и се подреждат небрежно на купчина, след което се заливат с глазура. А кое по-популярно име в Русия от Иван?
Днес Ви предлагаме да опитате тази симпатична и вкусна рошла , за да се убедите сами, че на вкус не отстъпва дори на любимото на всички Тирамису!
Продукти
250 гр. брашно
2 яйца
200 гр. кисело мляко
370 гр. захар
3 с.л. какао
5 гр. сода
700 гр. заквасена сметана
80 мл прясно мляко
30 гр. масло
Приготвяне:
- Разбийте яйцата с 180 грама захар до побеляване. Сместа трябва да е въздушна.
- Разтопете маргарина/маслото. Добавете към него яйчената смес и киселото мляко, заедно с угасената в оцет сода. Смесете добре всичко.
- Добавете пресятото брашно. Бъркайте, докато бучките изчезнат. Разделете тестото на две равни части. В едната добавете какао на прах.
- Покрийте две тави с хартия за печене и изсипете в едната бялото, а в другата - какаовото тесто.
- Печете в предварително загрятата на 170 ° С фурна в продължение на 30 минути. Щом блатовете се охладят, отделете ги от хартията. Нарежете белия блат на кубчета.
- Смесете сметаната със 120 грама захар. Бийте, докато захарта напълно се разтвори.
- Намажете тъмния блат със сметановия крем. След това нахвърляйте отгоре кубчета от белия блат, като потапяте всяко преди това в крема. В резултат на това трябва да получите нещо като хълмче.
- Отделно смесете 70 грама захар, 2 супени лъжици какао и прясното мляко. Оставете сместа да поври и дръпнете от огъня. Оставете глазурата леко да се охлади. Добавете маслото и разбъркайте.
- Залейте готовата торта с глазурата и я пъхнете в хладилника.
Както винаги, можете допълнително да украсите тортата с настърган бял или черен шоколад, кокос и захаросани плодове. "Къдравият Ванка" бързо ще се превърне в един от любимите Ви десерти. Можете да импровизирате с блатовете: днес шоколадови късчета върху бял блат, утре - бели късчета върху шоколадов блат. По желание може да добавите между късчетата блат плодове от сладко или пресни такива - идеално подхождат вишни/череши, ананас, праскови...
Приятен апетит!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари