Почти всички се придържаме към правилото, че без измити ръце не трябва да започнем подготовката на храна. Но има още няколко неща, към които трябва да се придържаме, а правим обратното.
Ето кои навици в кухнята трябва да спрете още днес:
1. Миете пиле преди готвене
Специалистите не препоръчват измиването на пилешкото месо. Тъй като те твърдят, че с миенето на пиле в мивката преди топлинна обработка се образуват потенциално опасни съставки, които се намират в него.
2. След като нарежете храната не я поставяйте в хладилника
Нарезаните плодове и зеленчуци бързо се развалят, така че ако не ядете веднага, поставете в хладилник. В никакъв случай не връщайте в съда, където съхранявате останалите плодове.
3. Погрешно замразявате храната
Замразената храна би трябвало да бъде здраво завързана в плик и да не пропуска въздух, за да не се разпространяват неприятни миризми, но и кристалите лед да не развалят вкуса й.
4. Храната не варите и печете достатъчно дълго
Професионалните готвачи знаят да преценят кога месото е готово на допир, мирис или вид. Но в домашни условия се препоръчва използването на кухненски термометър. След всяка употреба измийте го.
5. Оставяте храната на стайна температура
Храната не трябва да седи на стайна температура за повече от 2 часа, помнете това.