Толкова сме свикнали с ябълките, че отдавна вече не ги считаме за нещо специално. Евтин плод, който се предлага целогодишно. Но вашето мнение за него може да се промени драстично, когато научите как да правите сладко от ябълки за зимата . И не говорим за класическия метод за готвене за зимата.
Тази рецепта се различава на етапи и няколко кулинарни техники. Резултатът е не просто конфитюр , а пълноценен десерт. Дори парчетата ябълка в него стават прозрачни и придобиват красив цвят. Точно като кехлибар! Затова се нарича кехлибар от сладко.
Съставки
ябълки 1,5 кг
сода 3 ч.ч
Вода 3,2 л
Захар 800 гр
Лимонов сок 2 супени лъжици
Подготовка
Обелете ябълките и ги нарежете на малки парченца. Разредете содата за хляб в три литра вода и накиснете ябълките в нея за час. Това ще ви помогне да запазите формата.
Смесете 200 мл вода със захар и лимонов сок, след което оставете сместа да заври.
Изсипете горещия захарен сироп върху ябълките, покрийте и оставете за една нощ (или 8 часа).
След това варете сладкото за 5 минути след кипване и оставете отново за 8 часа. Повторете тази стъпка отново, след това подредете десерта в стерилизирани буркани и затворете
Баници, палачинки и дори сладкиши с това сладко се трансформират. Освен това може да се използва за различни сосове. Особено добре е да се готви патица в сладко от ябълки, като вместо десерт се използва десерт. За тази цел понякога се използва и кайсиево сладко . Запазете тази рецепта и побързайте да я използвате през сезона!