Признайте си, какво готвите с домати? Доскоро имах три основни варианта в кухнята си: салата от пресни зеленчуци, пица и, разбира се, консервиране . Но четвъртият, за който научих напълно случайно, засенчи и трите предишни метода на готвене. Нарича се предястие от домати , лук и чесън. На думи звучи твърде просто, но всъщност отличния синхром между съставките играе огромна роля.
Нейната основа е медът. Съвместим ли е със зеленчуци и лук? Много! Вкусът е изключителен: сладникав поради меда и пикантен поради червения пипер. Рецептата за доматено предястие е по-долу, прочетете я и пробвайте още днес
Съставки
Домат 5 броя.
Лук 3 бр.
Чесън 4 скилидки
Слънчогледово олио 4 с.л.
Лимонов сок 2 с.л.
Босилек 1 ч.л.
червен пипер 1 щипка
Пчелен мед 1,5 с.л.
Сол 0,5 ч.л.
Подготовка
Нарежете доматите на филийки с дебелина около 0,5-0,6 см. Също така нарежете обеления лук на колелца, а чесънът на ситно.
Смесете мед и лимонов сок. Добавете слънчогледово олио, босилек, сол и люта чушка.
Вземете стъклен буркан и поставете доматите на дъното като първи слой. Поръсете с лук и чесън. Повторете слоевете в този ред, докато използвате всички съставки.
Полейте с дресинга, затворете капака и разклатете добре буркана. Изпратете предястието за домати и лук в хладилника за поне половин час.
Ароматните домати с лук направо от буркана са идеални за барбекю или пикник. Можете да добавите малко повече зеленина към буркана: не само вкусът ще се подобри - самото мезе ще стане невероятно. Добавете рецептата към вашия тефтер и поднесете сочни шишчета с месо с това доматено предястие.