Пилешката супа е древно средство за бързо възстановяване от настинки. Фактът е научно доказан, между другото! Учените от Университета в Небраска експериментално установили, че веществата, съдържащи се в пилешката супа, помагат на имунната система да се бори
Учените събират група доброволци и ги хранят с пилешка супа. Анализът на човешката кръв показва повишено съдържание на карнозин, съединение, което стимулира активирането на неутрофили, защитните клетки срещу инфекции.
Но в същността на нашето ястие, разбира се, е ароматния пилешки бульон. За бульона всяка част от пилето може да бъде използвана: пилешкитегърди, крила, врата. Но е по-удобно да се отдели месото от бедрата.
Съставките
пиле 300 g
лук 2 бр.
моркови 2 бр.
сол на вкус
вода 1,5 л
масло 40 грама
ориз 50 грама
картофи 80 грама
сметана 300 ml
подготовка
- Подгответе бульона. Парчета пилешко в тенджера сложете да се варят. Не забравяйте да премахнете пяната. След 30 минути в тенджера, изпратете 1 обелен цял морков и 1 лук (измит без люспи). Пригответе бульон за 50-60 минути. Малко преди края на готвенето сложете сол на вкус.
- Премахнете зеленчуците и пилето от бульона. Лукът и морковите се вадят, а пилешкото месо се отделя от костите.
- В дълбоко тиган разтопете маслото. Останалите моркови и лук се почистват, нарязват се и се слагат
- В тенджерата, в която ще готвите супата изпратете измития ориз, белени и нарязани картофи. Изсипете бульон и сварете.
.jpg)
.jpg)