В сезона на вирусните заболявания не бива да натоварваме тялото, най-вече ако се възстановява след боледуване. Тъй като поради болестта губи ресурси за храносмилане на трудно усвояеми храни.
Затова специалистите препоръчват няколко хранителни продукта, които съвсем няма да натоварят тялото в периода на възстановяване, пише Medical News Today.
Богатият на „бързи“ въглехидрати препечен хляб се усвоява лесно, укрепва силите и помага да се избавим от гаденето и киселините.
Оризът е прекрасен източник на енергия за организма. Но ако сте болни, по-добре е да изберете не богатият на фибри кафяв ориз, а тъкмо белия. Влакнините се храносмилат трудно и може да предизвикат подуване, метеоризъм и диария. Белият ориз, за разлика от кафявия, се усвоява лесно.
Тези плодове, особено зрелите, са богати на достъпни въглехидрати и се понасят от повечето хора. Освен това бананите са добър източник на калий, чийто дефицит може да мъчи организма след заболяване.
Яйцата осигуряват висококачествен белтък, витамини и минерали, които помагат за оздравяването. Например, бърканите яйца са просто, диетично и лесно усвояемо ястие.
Пилешко месо е добър източник на белтък, който е полезен за възстановяване на силите. Освен това пилешкото се усвоява лесно и не създава проблеми с храносмилането. Добре е да употребявате пилешко месо без кожата и да не го пържите, а варите или печете. Пърженото пиле може да повлияе зле на състоянието и работата на храносмилателния тракт.