Най- известните готвачи на света са събирали тези хитрости в продължение на години и са ги криели от всички

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Най- известните готвачи на света са събирали тези хитрости в продължение на години и са ги криели от всички
651509
Снимков материал: pixabay.com
Най- известните готвачи на света са събирали тези хитрости в продължение на години и са ги криели от всички

Някои домакини събират различни кулинарни хитрости в продължение на години! Научете най-интересните и полезни съвети за кухнята!

Всяка домакиня, задължително притежава колекция от всевъзможни интересни и полезни хитрости. Малко са тези, които изпълняват точно рецептата, също така е важно да се прави всяка стъпка грамотно.

Но кулинарната “грамотност” е нещо много фино. За нея няма специално обучение, тя може да се постигне само чрез малки, но отработени хитрости.

 

Кулинарни хитрости за домакини


• Ако сте пропуснали момента и не сте отстранили пяната от бульона и тя е потънала на дъното, изсипете в тенджерата една чаша вода. Пяната ще се вдигне и вие ще можете да я оберете.
• Ако готвите боб в отворен съд, той няма да потъмнее.
• За да получите бистър месен бульон, по време на варенето на месото, поставете измита яйчена черупка. Готовият бульон след това е необходимо да се прецеди.
• Отварата от обелки на лук оцветява бульоните. Те стават по-хранителни и се подобрява външния им вид.
• След приготвяне на супа, дафиновият лист е необходимо да се извади от тенджерата. В противен случай само ще я развали.
• В пилешкия бульон не поставяйте никакви подправки, а само лук и моркови. В противен случай той ще загуби своя специфичен вкус.
• Само няколко гъбки – пачи крак, поставени в супата, ще я направят в пъти по-вкусна. Като цяло гъбите обогатяват вкуса на всяко ястие, най-важното е да ги нарежете възможно най-ситно.

 

Месни ястия:
• За да станат пържолите меки и нежни, 1-2 часа преди печене ги намажете със смес от оцет и растително масло. Това е тайната за приготвяне на крехко месо на скара.
• При печене на кюфтета, внимавай за огъня: една минута, той е необходимо да бъде силен, за да се образува коричка, която да не позволява на сока да изтича. А след това огъня се намаля на средна степен, но когато обърнете кюфтето – отново го увеличете за половин минута.
• Ако поставите в каймата равни количества ситно нарязан суров, леко запечен лук и малко суров картоф, кюфтетата ще станат много сочни и вкусни.
• Старата кокошка ще се свари по-бързо, ако след като се вари в продължение на 20-30 минути, я потопите за 5-6 минути в студена вода.
• Поставете във фурната огнеупорен стъклен съд с вода и месото няма да прегори.

 

Картофени ястия:
• При готвене на ястия от настъргани картофи, като например картофени палачинки, добавете към настърганата маса малко мляко, за да не потъмнеят картофите.
• Картофено пюре е по-добре да се разбърква на ръка с телена бъркалка. Миксерът може да направи пюрето по-пухкаво, но вкусът му бързо ще се изгуби.
• Старите картофи ще имат по-добър вкус, ако добавите към тях една супена лъжица оцет при готвене, 2-3 скилидки чесън и дафинов лист или ако ги сварите в бульон.
• И още едно правило – колкото по-стари са картофите, от толкова повече вода се нуждаят при приготвянето им.

 

Рибни ястия:
• Рибата няма да се разпадне на парчета и ще придобие златиста коричка, ако 10-15 минути преди готвене, я избършете с кърпа и след това я посолите.
• Силната миризма на риба по време на пържене може да се отстрани чрез поставяне в мазнината на един суров, предварително нарязан картоф.
• За да не потъмнява маслото по време на пържене, намажете предварително тигана с растително масло.
• Да не се пръска масло на всички страни, преди пържене, поръсете в тигана малко сол.


Салати:
• Растителното масло е необходимо да се добавя към салатата малко след като сте я посолили и сте добавили към нея черен пипер и оцет.
• Салата от кисело зеле перфектно се допълва не само с боровинки и ябълки, но също така и с парчета от портокал и мандарина.
• Салатата с майонеза или приготвяната салата ще получат особено приятен вкус, ако преди сервиране поставим за кратко в нея лимонена кора.
• Салатата ще стане много вкусна, ако освен основните съставки, добавите към нея 1 супена лъжица мляко и 1 чаена лъжичка захар.

 

Тестени и сладкарски изделия:
• Поставете в тестото на няколко тръбички от макарони и то ще втаса по-бързо.
• Тесто с мая ще бъде по-меко и въздушно, ако добавите към него охладени варени картофи, настъргани на ситно ренде.
• Изделия от тесто без квас се получават ронливи и леки, ако към тестото добавите една супена лъжица ракия или коняк.
• За да се получи лек и пухкав крем, при разбиване трябва да описвате осморки и от време на време – кръгове по стените на съда.

 

Напитки:
• За бързо охлаждане на горещ компот, необходимо е да поставите тенджерата с него в друга, по-голяма по размер, да я напълните със студена вода и да сипете във водата малко едра сол.
• При приготвяне на крем, необходимо е разтвореното нишесте да изсипвате не в средата на съда, а колкото може по-близо до стените му.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft