Може би сте забелязали, че цените на кашкавала и качеството му в последно време следват обратно пропорционална графика, в полза на цената и в ущърб на качеството.
Именно поради тази тенденция или ако просто кашкавалът, който се продава в магазина до вас не ви се нрави, ние ви предлагаме да си приготвите домашен кашкавал.
Рецептата е лесна, не изисква дълъг период на узряване на продукта.
5 л прясно мляко (непастьоризирано), ако имате домашно краве мляко, използвайте него
1 пакетче лимонтузу
3-4 с.л. сол
*Някои рецепти включват в състава си и мая за сирене.
Сложете млякото на котлона, изчакайте да се загрее и поставете солта. Разбъркайте добре. Точно преди за заври течността, поставете лимонтузуто. Това се прави, за да се пресече млякото. Разбърквате през цялото време.
Оставете да поври така за няколко минути.
След като се пресече млякото, го отстранете от котлона и го излейте в предварително приготвен тензух. В него ще се отцеди, като отгоре можете да сложите някаква тежест, за да сте сигурни, че течността ще излезе докрай. Отделената течност ще е много солена, така че едва ли можете да я използвате за друго.
След като сте се уверили, че няма повече какво да се оттече, оформете млякото във форма на кашкавалена пита и го поставете в хладилника. Нека остане така за поне 2 дни.
А след това време домашният кашкавал е готов за консумиране.