Ако сте били в България, определено трябва да опитате прочутото им бутер тесто . Баница се състои от тънки листове тесто, между които има различни пълнежи. Приготвям го от тънък арменски лаваш и извара. Оказва се също толкова вкусно и най-важното е да не се занимавате с тестото.
Тортата се оформя по различни начини. Някои смазват листата от пита хляб с пълнеж, след това ги навиват на рула и ги разстилат в кръгла форма под формата на спирала. Същите ролки могат просто да бъдат положени една до друга. Избрах най -мързеливия вариант на българската баница - сгънах чаршафите на купчина и ги намазах с извара.
Съставки
готови кори 1-2 бр.
Яйце 2 бр.
Извара 200 гр или сирене по ваш избор
Масло 50 гр
кисело мляко 70 мл
Сол на вкус
Подготовка
Разбийте яйцата, изсипете мляко (или заквасена сметана) в тях, сол, добавете извара и разбъркайте добре до гладка смес.
Нарежете корите според размера на формата. Поставете един лист на дъното на намазнена форма за печене и втрийте малко масло отгоре
Отгоре се разпределя част от плънката, покрива се със следващата кора и отново се поръсва с олио. Повтаряйте слоевете, докато не свършат корите
Намажете щедро последния лист с разбито яйце и сложете няколко купчета масло
Загрейте фурната на 180 градуса и печете баницата за 35–45 минути. Всичко зависи от дебелината на баницата колко бързо ще се изпече
Щом извадя баницата от фурната , веднага я нарежете пна парчета и нападайте. И всичко това, защото има най-добър вкус, когато е топла. Баница е наистина добра: много слоеве, сочен пълнеж и златистокафява кора. Затова гответе и почерпете приятелите си.