Сезонът на ягоди е в разгара си! След като се наядете с този прекрасен плод е време да помислите за зимнина с него. И защо не този път да зарадвате роднините си с нещо необичайно?
Изглежда, че може да е необичайно: плодове, захар - ето ти сладко ... Но не! Ако се доверите на въображението си, тогава резултатът наистина ще бъде възхитителен, повярвайте ми.
Рецепти за сладко от ягоди
Ягодата е доста деликатен плод, така че трябва да се приготвя внимателно.
Ягодово сладко "Свежест"
2 кг ягоди
1,5 кг захар
2 лимони
25 листа свежа мента
25 листа босилек
Приготвените плодове (измити, изсушени и без опашки), поставени в дълбока купа и я напълнете със захар. Оставете за няколко часа. Поставете купата на умерен огън и след кипването на водата варете в продължение на 5 минути. След това добавете измитите листа от мента и босилек, гответе още 5 минути. Добавете в конфитюра нарязана на финно кората от лимона и предварително настъргана. След това гответе конфитюра на слаб огън за около 15 минути. Извадете от котлона и оставете за 8-10 часа.
Вторият етап е стерилизираните на бурканите
Конфитюр "Ruby"
1 кг ягоди
200 грама розови венчелистчета
1,2 кг захар
100 ml вода
0,5 ч.л. лимонена киселина
Приготвени ягоди накиснете във вода и сложете половината от нормата на захарта. Оставете ги за една нощ. От останалата захар и вода подгответе сиропа. Изсипете измитите розови венчелистчета, добавете лимонената киселина и сложете да се вари.
Във врящият сироп изсипете плодовете и гответе за 5 минути на слаб огън. След това изчакайте да изстине и напълнете бурканчетата.
Стерилизирайте.
Конфитюр от ягоди с подправки
2 кг ягоди
2 кг захар
2 звезди от анасон
1 пръчка канела
Приготвени плодове накиснете в тенджера със захар за 3 часа. След това поставете ягодите на огъня, сварете ги. Оставете настрана, за да се охладят. След като конфитюрът се охлади, върнете го на огъня за малко като добавите подправките и готвите не повече от 10 минути. Стерилизирайте
Конфитюр от ягоди с водка
3 кг ягоди
2 кг захар
100 ml водка
1 ч.л. лимонена киселина
Подготвените плодове сложете в купа, поръсете първо с водка и след това със захар. Оставете в хладилника за през нощта.
Сложете да се варят на следващия ден и като заврят добавете лимонената киселина и ги премахнете от котлона. След повече от 3 часа, сложете пак да заврят. Процедурата повторете още 3 пъти и след последната сложете конфитюра в стерилизирани буркани и го затворете.
Конфитюр от ягоди с ревен и джинджифил
1 кг ягоди
1 кг корен от ревен
50 грама корен от джинджифил
2 кг захар
200 ml вода
Измийте дръжките на ревена и фино нарежете. Добавете приготвените ягоди, изсипете вода в дълбока тенджера, поставете върху огъня и загрейте. Варете за 10 минути.
Добавете коренът от джинджифил, една трета от общата захар и варете още 5 минути с непрекъснато разбъркване.
На малки порции изсипете останалата захар и гответе за 5-7 минути. Премахнете от котлона, оставете настрана за 8-10 часа.
Вторият етап. Върнете тенджерата на котлона, оставете да кипне и варете на слаб огън за 10 минути. Отстранете отново за 10 часа. Извадете корена на джинджифила от охладения конфитюр и поставете в стерилизирани бурканчета
Това е само една малка част от ароматите, които могат да бъдат създадени чрез добавяне на различни съставки към основната рецепта за сладко от ягоди. Ягодата идеално се комбинира с други плодове и шоколад ....Пробвайте и ще откриете своя уникален вкус на сладко от ягоди!
Харесва ли ви статията? Споделете я с приятелите си!